Печалбата на Prada SpA достигна 5-годишно дъно

Нетният приход за годината е спаднал с 27%

Партицио Бертели, изпълнителен директор на Prada SpA. Снимка: Jerome Favre/Bloomberg Партицио Бертели, изпълнителен директор на Prada SpA. Снимка: Jerome Favre/Bloomberg

Prada SpA отчете най-ниските си печалби за последните 5 години заради намаляващото търсене в Азия. Те заявиха още, че е невъзможно да направят каквито и да било прогнози за тази година като така засилиха натиска върху изпълнителния директор Патрицио Бертели, да съживи марките на италианската модна компания.

Нетният приход за годината е спаднал с 27% до 330, 9 милиона евро (376 милиона долара), заяви в доклад днес производителят на дамски чанти Miu Miu и обувките Church’s. Предвижданията на анализаторите са били за около 348 милиона евро. Печалбата не достигнала предвижданията в 11 от миналите 12 тримесечия.

„Това, което те трябва да направят е да възродят марката Prada,“ заяви Марио Ортели, анализатор в Sanford C. Bernstein.

Prada се превърна в олицетворение на неудачите на луксозния сектор. Продажбите на най-големия пазар, Азия, спаднаха с 16%. Prada пострада от срива в търсенето в Китай, силния долар и терористичните атаки в Европа. Финансовият директор на компанията напусна през февруари след като работи десет години за марката. Акциите са паднали с 40% през последната година, при котировка от 25,65 хонконгски долара, те са под цената си при първичното публично предлагане на борсата в Хонконг през 2011, когато дебютираха с цена от 39,50 хонконгски долара.

Не всички модни брандове страдат от влошаването на пазара. Gianni Versace SpA отчетоха 20% ръст в печалбите през последната година, а главният изпълнителен директор Джакомо Ферарис заяви миналия месец, че гледа с предпазлив оптимизъм на предстоящата година.

Инвентарът на Prada от готови продукти се е повишил с 7,6% до 614 милиона евро в края на 2015. Ръстът на печалбите не съответства на новооткритите магазини, които подрониха рентабилността заради увеличените разходи за наем и персонал. Продажбите на кожени стоки са намалели с почти 10% при постоянен обменен курс.

Последни новини
Още от Акценти