Китайската народна банка няма да бърза със стимулите

Коментар на Малкълм Скот от Bloomberg

Централата на Китайската централна банка в Пекин, Китай Photographer: Qilai Shen/Bloomberg Централата на Китайската централна банка в Пекин, Китай Photographer: Qilai Shen/Bloomberg

Как икономистите четат тези данни?

На няколко фронта се виждат признаци, че 18-месечната политика по разхлабване на Централната народна банка дават резултати. Дали увеличението на инфлацията е повод за сериозно притеснение е спорно. Може да се окаже голямо облекчение, защото само до преди около година, основното притеснение беше дефлацията.

Очакваме в понеделник цифрите да покажат 2,4%.

Малко под целта, но все пак.

Но много по-добре от преди около година, когато беше под 1. Така че имаме това повишение, паричните условия също изглеждат много по-благоприятни за икономиката, освен ако не инвестирате в дълг и затова се притеснявате от условията на разхлабване. Въпреки това обаче, фактите показват, че политиката работи. Освен това виждаме увеличение и при банковите кредити. Така че имаме всички тези доказателства, цените на жилищата също се покачват...

Не бихме искали пазарът на жилища отново да прегрее, нали?

Това означава да балансираш. Имаме признаци на подобрение – чудесно, нека оставим нещата така. Не мисля, че се нуждаем от допълнителни стимули, защото дългът е проблемен. Цените на жилищата отново са високи, наистина ли искате да подсилите това с допълнителни мерки? Може би това е още една причина анализаторите да казват, че виждаме края на цикъла на разхлабване, за сега.

Добре, какво следва оттук нататък? Защото не забравяйте, че имаме този огромен дълг, за който споменахте много пъти.

Ако сте Китайската народна банка може би си мислите: Добре, трябва да подкрепяме икономиката с разхлабени условия. Това са техни думи. Те искат да имат място за маневри, в случай, че икономиката отново тръгне надолу.

Наистина ли искате да подсилите възстановяването на пазара в големите градове? Цените в Шънджън се повишиха до небето, тези в Пекин и Шанхай също растат.

Може да се наложат известни промени – с опити за намаляване на някои излишъци, докато се правят опити за подкрепа на икономиката с ликвидни условия. Какво значи това за икономиката в общ план? Продължаващ забавен растеж – очакваме...

Данните за БВП ще излязат през следващата седмица, нали?

Да, даже точно след една седмица. На този етап на изследването, въпреки че то не е завършило, очакваме 6,7% ръст на годишна база. Това все още значи забавяне на икономиката до най-бавния ѝ темп от първото тримесечие на 2009.

 

Последни новини
Още от Акценти