Китай и Хонконг начело в разкритията на документите от Панама

Коментар на Андрю Дейвис от Блумбърг

Андрю Дейвис и водещата Енджи Лауот Bloomberg снимка: Bloomberg TV Bulgaria Андрю Дейвис и водещата Енджи Лауот Bloomberg снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Андрю, какви са последните новини от Китай?

Свързани са със значимостта на китайския пазар за работата на тези правни компании що се отнася до учредяването на ошфорните дружества. Както казахте, това е около 1/3, те са учредили повече от 16 000 компании за бизнесмени от Китай и Хонконг, а в някои случаи и роднини на политически лидери. Това привлече много внимание, защото беше един от най-важните им пазари. Те започнаха бизнеса си през 1989 в Хонконг и оттогава се справят добре.

Изглежда Си Дзинпин е във фокуса на разкритията от Панамските документи в Китай, след като роднините му имат офшорни сметки. Това е много негативно за него, когато се опитва да прокара закона против корупцията.

Да, други сериозни разкрития. Ние знаехме за зетя на Си Дзинпин. Но има няколко члена на Постоянния комитет. Това създава огромно противоречие между опитите за справяне с корупцията и офшорните сметки на голяма част от политическия елит. Внучката на един от членовете на Постоянния комитет е основала първото си офшорно дружество докато е била студентка първи курс в Станфорд. След това е основала още няколко. Изглежда, че има голяма разлика между идеите, които тя изповядва и поведението на елита на Китай.

Това ли е китайската версия на тръстовите фондове? Изглежда, че всичко е многозначно, но всъщност не е. Проблемът е, че хората на континента са притеснени. Говори се, че документите от Панама са блокирани от новините.

Да, те са много чувствителни към тези проблеми, особено ако някой критикува семейството на Си Дзинпин. Видяхме подобен случай и при който бяха публикувани книги, които критикуваха режима. Те просто изчезнаха от няколко страни. Така че очевидно той не приема много добре критиката. Всеки, който изразява някакво несъгласие в Китай бива подлаган на много сериозен натиск, както и всеки, който разкрива такива противоречия.

 

Последни новини
Още от Акценти