Връзката между плахия Фед и петрола

Питър Розенстрайк от Swissquote за Фед, петрола и развиващите се пазари

Сградата на Reserve Bank of Australia в Сидни. Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg Сградата на Reserve Bank of Australia в Сидни. Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

Историята около петрола изглежда неизменно свързана с „добронамерения“ Фед, с по-малко агресивния Фед. Това са двамата герои от тази история. Така ли е?

Мисля, че е така. Видяхме икономическите данни от развиващите се пазари, които в известен смисъл отлепиха от дъното в началото на годината по отношение на условията за търговия със суровини, износителите реагираха адекватно и видяхме известно оживление благодарение на това. Сега сме свидетели на несигурност в растежа, надали ще има понижаване на прогнозните очаквания за азиатските развиващи се пазари, не очакваме нищо впечатляващо, но ставащото в момента е настройване към по-бавния растеж за продължителен период. Но като цяло, световните макроикономически условия като плахия Фед, стабилността в Китай би трябвало да позволят на тези, които търсят доходност и високо рисковите търговци да продължат да търгуват с валутите на развиващите се пазари.

Високо рискова търговия или свръхвъзвращаемост, за това говорихме миналата седмица, за това, че търговията на развиващите се пазара, валутната търговия на тези пазари е задвижвана от политиката. Вижте какво се случи с реала, какво се случи дори в Европа, но по отношение на развиващите се пазари имаме историята с южно африканския ранд, реала. Ето валутите на развиващите се пазари спрямо долара за период от един месец. Има известно разместване и усложняване. Как правите разликата? Например за южно корейския вон се казваше, че е силно привлекателен. Вие как правите разликата?

Един от подходите е да разгледаме предполагаемата волатилност спрямо реализираната волатилност и да видим каква е разликата по отношение на очакванията на пазара, а това е голямо парче от пъзъла. Разглеждаме и политиката, политическите внушения, дали става дума за вносител или износител на ресурси... Всичко това ни помага. На нас повече ни допадат развиващите се пазари в Азия, отколкото в Латинска Америка и Източна Европа точно по тази причина - те са по-добре позиционирани.

Да поговорим още малко за това. Изглежда всичко се върти около Китай, но искам да отидем по на юг, да видим Австралия. Явно мненията се разминават, UniCredit оценяват австралийския долар на 0,73, а CBA му дава 0,78, но се смята че RBA ще сложат горна граница на обменния курс. Съгласен ли сте?

Мисля, че трябва да поставят горна граница. Имам предвид, че какъвто и да е икономически подем в Австралия при силен долар скоро ще претърпи неуспех. Наскоро чухме решенията на RBA, които бяха доста по-плахи от очакваните, така че те явно вече са се ориентирали в тази посока. Ако те видят австралийският долар да се покачва значително, ние очакваме...

Коя е тяхната точка на пречупване?

Мисля, че при около 0,78 за щатски долар и тогава те ще предприемат понижаване на лихвите.

 

Последни новини
Още от Акценти