Глобалните рискове и умереният оптимизъм

От Brexit до срещата в Доха - твърде много неизвестни

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Нандини Рамакришнан, стратег "Световни пазари" в JPMorgan обсъжда глобалните рискове за икономиката, капиталовите пазари в САЩ и годишното писмо до акционерите на президента на банката Джейми Даймън.

Рисковете от Brexit, рисковете за света, рисковете за Европа... всичко е едно голямо неизвестно. И то чудесно се вписва в прогнозата на МВФ за ръста на икономиката, който те определят на 3,3%. Допитването на Bloomberg е с доста по мрачен резултат. Вашият шеф рисува доста нерадостен пейзаж.

Мисля, че наистина има някои негативни рискове свързани с Brexit. Някои модели свалят 1% от ръста във Великобритания, дори до 0% и предвиждат рецесия. После идват неблагоприятните ефекти в ЕС: също свиване с 1% на БВП. И това е само за тези икономики.

А при МВФ и допитването на Bloomberg виждаме леко забавяне в сектори, които са двигатели на световния ръст като сектора на услугите, индексите на мениджърите по покупките, които показаха за САЩ и някои от големите световни икономики, че не са в силата си. Така че, пазарите са малко по-фокусирани над ръста своите вътрешни измерители и затова допитването на Bloomberg има толкова ниско отчитане.

Световният ръст, Китай, очакваме да излязат данните на резерва, а другото нещо е, че на американските борси акциите ту се покачват, ту се понижават и тук имам нужда от твоето тълкуване. Ето графика на непокритите краткосрочни позиции на американския капиталов пазар. В момента 4,4% от капиталовия пазар е взет назаем от инвеститорите, а това е много, много висок процент. Имаме най-големия обрат при S&P от девет десетилетия насам, непокритите краткосрочните позиции възлизат на трилиони долари... това вещае взрив. Трябва ни или покачване в американската икономика, което да повиши S&P, приходите ще спаднат с 9% и ако непокритите краткосрочни позиции се влошат, този пазар ще се разтресе. Последният път, когато непокритите краткосрочни позиции се сринаха, пазарът падна с 16%.

Да, това определено е риск. Но ние имаме малко по-оптимистична прогноза за приходите на американските компании. Повишението при непокритите краткосрочни позиции наистина показва, че пазарът се готви за по-скромна година или дори за спад. Така че, настроенията са повече мечи, отколкото ни се искаше след доброто възстановяване през първото тримесечие.

С колко снижавате вашите прогнози за приходите през първото тримесечие? Защото допитването ни показва спад от 9-10% в рентабилността.

Нашите стойности са близки, малко по-оптимистични. Значителните затруднения за приходите и печалбите на компаниите от S&P са заради скъпия долар и ниските цени на петрола. Те продължават да са в сила, на проблемът е, че не очаквахме доларът да остане толкова силен тази година и все още се надяваме поне да се задържи на това ниво, за да може приходите на мултинационалните компании да бъдат добри.

Последен въпрос... за петрола и срещата в Доха. Изглежда кувейтците ще кажат: „ Момчета, да замразим производството на петрол на нивото от февруари, защото тогава картинката беше добра, а и ще приемем Иран в семейството.“ Какво очаквате вие от срещата в Доха? Какво ще предприемат? Какво ще решат в Доха за петрола, което ще се отрази на пазарите?

Всички на пазара искат да има сделка. Ако договорят замразяване на производството, на пазара веднага ще се покачат цените на петрола. Този пазар е силно зависим от доставките и всяко замразяване ще раздвижи пазарите.

 

Последни новини
Още от Акценти