Pfizer се отказва от сделката с Allergan за $160 млрд

Коментар на Бен Сент от Bloomberg

Лекарства произвеждани от Allergan (ляво) и Pfizer (дясно) Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Лекарства произвеждани от Allergan (ляво) и Pfizer (дясно) Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Бен, тази сделка беше завършена, какво стана?

Да, така е, но нови правила на министерството на финансите, които искат да спрат тенденцията за корпоративно преместване с цел намаляване на данъците. Големият проблем е, че всеки, който е направил такова преместване през последни три години не може да направи още едно, а Allergan са замесени в няколко такива трансакции за този период.

Направиха ли компаниите последен опит да спасят сделката?

Да, откакто новите правила на министерството на финансите бяха приети в понеделник те се опитват да измислят начин заедно със съветниците си, по който да спасят сделката. Те обмисляха да намалят цената, защото ползите от сделката щяха да са по-малки. Когато данъчните ползи са по-малки, те разгледаха варианта и дали да не обжалват решението на правителството в съда, но в крайна сметка се отказаха от сделката.

Много хора се обявиха това разпадане за несправедливо, кои са големите губещи освен Pfizer и Allergan?

Едни от губещите са инвеститорските банки, които работеха по сделката, която щеше да бъде най-голямото придобиване в сферата на здравеопазването. При стойност на сделката от 160 млрд долара, се говореше, че банките ще си разделят над 240 млн долара в такси. Шест банки бяха ангажирани със сделката включително Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley. Сега те няма да спечелят много пари, само около 10% от първоначалните такси, които щяха да получат.

Другите губещи ще бъдат компании, които планират подобни сделки за в бъдеще. След като решиха да се откажат от сделката, други компании побързаха да разберат как ще им се отразят новите правила.

Точно така, кои сделки могат да бъдат в опасност?

Всеки се опитва да разбере дали новите правила се отнасят до него или не. Но се очакват няколко премествания с цел намаляване на данъците и правителството ясно заяви, че иска да прекрати тази тенденция. Обама каза, че това е коварна дупка в системата и че политиците е трябвало да я затворят преди много време, така че те ще направят всичко по силите си, за да спрат тези сделки.

 

Последни новини
Още от Акценти