Петролът поскъпна след спекулации за евентуална сделка

Коментар на Розалинд Чин от Bloomberg

Photographer: Victor J. Blue/Bloomberg Photographer: Victor J. Blue/Bloomberg

Роз, възможно ли е да достигнат до споразумение дори без Иран?

Възможно е. Кувейтският управител на ОПЕК спомена за тази идея преди срещата на картела на 17 април. Сега съществуват спекулации, че производители на петрол ще достигнат до някаква договорка без Иран. Иран възобнови износа си на петрол след като санкциите върху страната бяха вдигнати в края на януари и страната не е склонна да стане част от споразумение за замразяване на добива.

Нека погледнем тази графика. Тя показва движението на цените на WTI, в момента те се възстановяват след като достигнаха 12 годишни дъна, но запасите от суров петрол се увеличават, а това подлага на натиск цената в САЩ.

По-късно днес очакваме доклад от ЕИА за запасите. Разследване от миналата седмица на Bloomberg обаче показа, че те са се повишили с 2,8 млн барела, което значи, че в момента са на най-високото си ниво от 80 години.

Всякакво споразумение би помогнало на ситуацията. Срещата на ОПЕК е насрочена за 17 април. Русия и други основни играчи в ОПЕК, с изключение на Либия казаха, че ще присъстват на срещата. Петролният министър на Иран каза, че ще присъства, ако има време, поне според местната информационна агенция Mehr.

Саудитска Арабия заявиха, че ще ограничат добива единствено, ако и другите основни участници в ОПЕК го направят.

Остава да видим дали идеята за споразумение без участието на Иран ще доведе до някакъв резултат.

 

Последни новини
Още от Акценти