Китайските валутни загуби са нараснали 13 пъти до $7,5 млрд

Коментар на Том Макензи от Bloomberg

Централата на Китайската централна банка в Пекин, Китай Photographer: Qilai Shen/Bloomberg Централата на Китайската централна банка в Пекин, Китай Photographer: Qilai Shen/Bloomberg

Колко сериозен е ефектът, Том?

Много сериозен. Корпоративните отчети показват колко много страдат от 4,5% понижение на юана през август. 980 отчета показват, че общо като група, те са претърпели валутни загуби от 7,5 млрд долара. Това е 13 пъти повече от предходната година. В резултат на това корпоративните печалби са спаднали с 11% през 2015 спрямо 2014.

Китайските компании взимат много дългове в щатски долари и са с най-големите дългове в азиатския регион. Един пример за това е енергийният гигант и компания за добив на нефт и газ Sinopec, която отбеляза валутни загуби от 600 млн долара през 2015.

Кои са най-зле засегнатите сектори?

Авиокомпаниите. Много от държавните въздушни превозвачи публикуваха отчетите си през миналата седмица и видяхме, че те също са пострадали, въпреки ползите, които е трябвало да извлекат от евтиния петрол. Както и вие отбелязахте по-рано, те купуват петрола в долари, което наистина им се отрази зле. Общо за сектора, валутните загубите бяха в размер на 2,8 млрд, а компаниите, занимаващи се с недвижимо имущество бяха малко зад тях с общи загуби от 2 млрд долара. Енергийният и минодобивният сектор също бяха сериозно засегнати.

Всички тези сектори трябва да преосмислят позициите и стратегиите си за хеджиране, ако имат такива до края на годината.

Трябва ли да направят това в следващите месеци, очакваме ли да пострадат още повече?

Това е големият въпрос. Видяхме, че юанът се повиши спрямо долара през последните 2 месеца, но спрямо другите валути, той продължава да поевтинява. Тези компании започват да предприемат действия и да хеджират. Видяхме някои сериозни мерки за намаляване на дълга в долари, за който споменах по-рано.

Разбира се, всички бъдещи движения при юана са от огромно значение и коментарите от Китайската централна банка, че нивото на валутата ще остане на сегашните си нива ще им даде известна увереност. Все пак, притеснението за тези големи корпоративни компании остава, защото те наистина пострадаха много.

Така е, очакваме сериозна волатилност при юана, докато той стане напълно конвертируем.

 

Последни новини
Още от Акценти