Какво ще промени сделката между Twitter и NFL?

Pина Хирананд, директор "Стратегии" в Social@Ogilvy пред Bloomberg

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Изненадани ли сме от сделката?

Никак даже. Когато отчитаха резултатите си, от Twitter заявиха, че ще се фокусират повече над събития, а Twitter имат значителни наблюдения над потребителското поведение при туитовете на живо. Което означава, че потребителите реагират на събития на живо чрез ъпдейти на платформата, особено при спортни събития. И не само NFL е сред техните основни цели, тук е и крикета, WNBA и други спортове.

Значи вероятно, ще ги видим да сключват сделки и с други спортни асоциации, в зависимост от успеха на това начинание. Не съм се замислял особено, но вероятно това е перфектното допълнение – да имаш картинката, може и да няма коментари, но всички социални медии, всъщност цялата мрежа да те следва и всички коментират.

Точно така. Интересното тук, е че имаше големи притеснения в началото, когато тръгна за първи път Twitter, а също и Periscope и Meercat и притеснените бях спортните компании, които казаха: „хората ще излъчват на живо наше съдържание без разрешение.“ Така че, интересното е, че тук виждаме NFL да изпреварва останалите и пуска съдържанието си безплатно.

Доста хора ще се разстроят, нали? Цента на сделката е доста изгодна – 10 милиона долара за 10 мача. А Facebook платиха... о не, моя грешка Google платиха 17 милиона, не объркаха ме... Yahoo плати 17 милиона долара за излъчването на един мач от Лондон и то в 9.30 сутринта!

Интересното тук е да видим как хората експериментират с формата. Може и да не стане от първия път. Виждаме, че Twitter и NFL правят първата стъпка и казват, че ако потребителското поведение се променя в тази посока и хората искат да предават съдържание на живо и да реагират, то ние трябва да намерим начин да подкрепим това с нашата платформа и да спечелим. И това е много интересна стъпка от тяхна страна.

Следващото предизвикателство е как ще бъде осребрен този ход.

Точно така. Конкретният начин, по който социалните медии печелят от платформите си е следният: имам реклама, продавам я на дадена марка, защото имам определен брой ангажирани потребители. Наблюдаваме два ключови процеса. Първо, ангажираността на потребители намалява, значи е по-трудно да продаваме на марките. Второ, наблюдава се повишаване на филтрацията от страна на потребителите, те не искат да виждат толкова реклами и ги блокират. И какво да се направи...

На пазара има доста софтуер за блокиране на реклами, нали?

Да и има увеличено потребление особено сред младежите. И така, наблюдаваме две неща. Първо, платформите на социалните медии искат да ангажират повече потребители като ги привлекат с ексклузивно съдържание, което не може да се открие другаде. Второто е, че осребряването на платформи като Facebook, Twitter и други става вместо чрез продажба на реклами, чрез създаване на съдържание съвместно с доставчиците на съдържание.

И тогава, кой в крайна сметка е притежател на съдържанието?

Проблемът е същият, като този, с който и вие в Bloomberg сте се сблъсквали при възникването на „гражданската журналистика“. Хората предават на живо от улиците и решавате, че можете да използвате тези кадри на живо във ваше предаване. Сега, хората ще имат възможност, когато видят нещо по телевизията да го вземат и да го стриймват, да го туитват... Така че, социалните платформи се опитват да догонят това потребителско поведение и да кажат: „ние си сътрудничим с тези марки, за да ви дадем достъп до този тип възможности за стийминг, но като малък потребител, вие също можете да създавате собствено съдържание за платформата.

Излиза, че всичко зависи от съдържанието?

Това е очевиден факт, но става дума не само за това какво зависи от съдържанието, но и какво е качеството на съдържанието. Виждаме огромно нарастване на видео съдържанието във Facebook, но каква част от това съдържание е качествена? Поуката, която можем да извлечем е как те увеличават количеството на качественото съдържание в социалните платформи, в партньорство с легендарни създатели на съдържание. NFL, например, е фантастичен партньор за такова начинание.

 

Последни новини
Още от Акценти