Xiaomi с големи инвестиции в Индия

Коментар на Том Макензи от Bloomberg

Вицепрезидентът глобални операции на Xiaomi Хюго Бара по време на представянето на смартфона на Xiaomi Mi 5 в Индия Photographer: Prashanth Vishwanathan/Bloomberg Вицепрезидентът глобални операции на Xiaomi Хюго Бара по време на представянето на смартфона на Xiaomi Mi 5 в Индия Photographer: Prashanth Vishwanathan/Bloomberg

Защо Xiaomi започнаха да инвестират?

Много добър въпрос, Xiaomi направиха първата си инвестиция в индийска компания, наречена Hungama Digital Entertainment. Те продават видео, музика и филми. Портфейлът им включва голямо разнообразие от дигитални материали за онлайн употреба и Xiaomi искат да ги използват. Затова инвестират 25 млн долара. Не знаем каква част от тези пари са техни, защото инвестират заедно с други компании. Говори се, че това е сравнително малка сума, но показва значимостта на навлизането им на индийския пазар. Знаем, че продажбите им тук в Китай бяха за около 17 млн през миналата година, което беше около 10 млн по-малко, отколкото очакваха. Xiaomi се развиват много бързо и Индия е все по-важен пазар за тях. Те казаха, че 4G проникването им се увеличава с набирането на повече клиенти и ще се нуждаят от повече дигитални медии за тях. Компанията ще им предоставят както хардуер, така и софтуер, което е и желанието на хората.

Разговаряхме с вицепрезидента глобални операции на компанията отговарящ за устройствата Хюго Бара за стратегията им в Индия. Ето какво каза той:

Международното ни разрастване през последните няколко години беше насочено към няколко пазара като например югоизточна Азия и Индия. Тази година сме се фокусирали почти изцяло върху Индия. Тя е изключително бързо растящ пазар и между другото вече е втория най-голям потребител на смартфони в света. Разбира се, мислим и за третите най-големи потребители на умни телефони - Съединените щати – те са в полезрението ни, но все още е твърде далече в бъдещето, за да имаме точни планове. Със сигурност обаче няма да ги забравим.

Това беше вицепрезидентът глобални операции на Xiaomi Хюго Бара, който говори за стратегията за развитие в Индия. От компанията казаха, че търсят още партньорства в Индия, особено при агрегаторите за новини.

Важното в случая наистина е насищането на пазара със смартфони на световния пазар и матуризацията му. Третият най-голям пазар САЩ – те вече имат своите смартфони. Но при Индия...

Да, този двуцифрен ръст, който видяхме преди няколко години в сектора на умните телефони започва да намалява. Индия обаче нарушава тази тенденция – очаква се ръстът там да бъде 29%. Те имат 220 млн потребители на смартфони, които постоянно нарастват. Конкуренцията там е много ожесточена – знаем, че Samsung се справят много добре, както и местните производители. Така че на Xiaomi няма да им бъде лесно. В Индия нараства и сектора на електронната търговия – както се случва и в Китай, хората все по-често използват умните си телефони, за да пазаруват.

Индийците по традиция не са толкова склонни да купуват дигитални устройства, но Xiaomi се надяват, че могат да променят това с висококачествено съдържание и реклама.

 

Последни новини
Още от Акценти