Петролът спадна до едномесечно дъно

Коментар на Бен Шарпълс от Bloomberg

Photographer: Victor J. Blue/Bloomberg Photographer: Victor J. Blue/Bloomberg

На какво се дължи този спад?

Изглежда, че на Саудитска Арабия. Заинтересованите страни винаги са казвали, че няма да замразят производството, ако другите не го направят. Иран винаги ясно са заявявали позицията си, а тя е, че ще продължават да добиват и ще добиват колкото е възможно повече след падането на санкциите.

Те имат нужда от парите.

Точно така. В петък Саудитска Арабия заявиха, че ако Иран не замразят производството си, и те няма да го направят. Това подложи цената на натиск и в момента сме се насочили към нива от около 35$.

Чакайте малко, аз мислех, че Саудитска Арабия и Русия мислят еднакво, че ще видим замразяване на цените, а виждаме, че добивът на Русия се върна до нивата от Съветския съюз!

Те просто продължават да добиват петрол! И това е проблемът – много се говори за това какво могат или не могат да направят, но видяхме действия единствено от Саудитска Арабия. Енергийният министър на Русия каза, че се нуждаят от единен план за 17 април. Но на този етап не изглежда, че това ще се случи.

Другият въпрос е, че ако погледнем запасите в САЩ, те продължават да се увеличават и са на най-високите нива от 30-те години, което е невероятно. Те са в размер на 530 млн барела. Получаваме смесени данни, че производството спада леко, което е добре за пазара, но запасите трябва да бъдат изчерпани преди да видим повишение при петрола.

Какво казват специалистите, накъде ще тръгне петрола до края на годината?

Със сигурност ще видим леки повишения през втората част на годината до малко под 50$ за барел. В известен смисъл, цените изпревариха фундаментите. Все още трябва да разгледаме производството в САЩ, за съжаление добива на ОПЕК също е много висок – повече от 33 млн барела на ден. Така че ще видим какъв ще бъде резултатът от срещата на 17 април и дали добива в Съединените щати ще продължи да спада. Ако нивата на запасите намалеят, пазарът най-вероятно ще реагира положително на това и може да се върнем до ниво около 40$.

 

Последни новини
Още от Акценти