Ford Motor Co. инвестира 1,6 милиарда в нов завод в Мексико

Строителството ще започне още през това лято

Снимка: Jeff Kowalsky/Bloomberg Снимка: Jeff Kowalsky/Bloomberg

Ford Motor Co. инвестира 1,6 милиарда долара в нов завод в мексиканския град Сан Луис Потоси, защото иска да снижи разходите по производството на моделите от ниския ценови клас.

Строителството ще започне през това лято, а в завода, до 2020 ще се открият 2 800 работни места, заявиха днес от Ford. Предвижда се производството да започне през 2018. Вторият по големина производител на автомобили в САЩ не уточни моделите автомобили, които ще се произвеждат в Мексико.

Джо Хинрикс, президент на Ford за Северна и Южна Америка заяви още, че строежът на завода се налага за да може компанията да „предложи по-изгодна цена на малките модели коли. В Мексико, разходите за труд, доставки, логистика са по-изгодни, а имаме и подкрепа от страна на правителството. Но също така, особено важно за нашия производствен отпечатък е и местоположението на Мексико, от където можем лесно да достигнем до много държави по света благодарение и на търговските споразумения, които има страната.“

Плановете на Ford да инвестира в Мексико си навлякоха критиките на кандидата за президент от Републиканската партия, Доналд Тръмп. От Ford отбелязаха, че произвеждат автомобили в Мексико от 1925, и че в периода 2011- 2015 са инвестирали над 10 милиарда долара в САЩ като са открили 25 000 работни места.

Ford не е единственият производител на автомобили, който се възползва от по-ниското заплащане на труда в Мексико, мрежата от търговски споразумения на страната и близостта до САЩ. През последните две години BMW AG, Toyota Motor Corp. и Kia Motors Corp. обявиха плановете си за това, че техни автомобили ще бъдат сглобявани в Мексико.

 

Последни новини
Още от Акценти