Brexit се дискутира крайно неудачно

Фокусът е сгрешен - Найджъл Уилсън, главен изпълнителен директор на Legal&General

Найджъл Уилиамс по време на открития форум на Bank of England. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Найджъл Уилиамс по време на открития форум на Bank of England. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Споделете вашите мисли. Виждала съм ваши коментари, в които казвате, че дали ще останем или ще излезем от ЕС няма да повлияе съществено бизнеса ви. Но споделете с нас мислите или чувствата си по повод на Brexit. Което от двете ви се струва по подходящо.

Първо, трябва да кажа, че няма да има голямо влияние върху нашия бизнес тук в Англия или в САЩ, където са нашите два основни пазара. В момента, въпросите около Brexit се дискутират крайно неудачно. Дебатът е твърде емоционален, подхранван от твърде много страх. Никой всъщност не представя визията си за това как ще изглежда британската икономика в или извън ЕС. Ето това са вариантите, за които иска в момента да чуе обществото. Докато сега това е дебат на страховете, макар и воден от много умни хора.

Airbus е сред големите работодатели тук. Вчера всички писаха за това, че те ще говорят с работниците си и ще им кажат какви са рисковете. Би ли трябвало... Вие сте работодател в тази страна, бихте ли се решили да направите нещо такова?

Да, и именно затова излязохме с изявлението, че Legal&General ще се справи добре независимо от решението за оставане или напускане. Това заявихме пред нашите служители.

Казвали сте, че искате да играете водеща роля в британската икономика. Не означава ли това да се изказвате по теми като Brexit? Дори в мисия на компанията, вие казвате, че искате да говорите по въпросите, които са от значение за икономиката. Или това е нещо, за което не искате говорите, което искате да наблюдавате отстрани?

Има много въпроси около Brexit, които в момента са неясни. Например, какво ще означава след три-четири години или колкото време ще е необходимо за излизането ни, да живеем в един свят, в който не сме членове на ЕС? Мисля, че основният проблем, който имаме в момента е удавянето на въпроса „как да расте британската икономика“ в дебата около Brexit. Ние се опитваме да кажем, че трябва да инвестираме в новото, за да подкрепим икономическия ръст в страната, независимо дали ще останем в или извън Европа.

Но ако вземем Директивата на ЕС за платежоспособност на застрахователните дружества. Тя промени начина, по който фирмите от вашия бизнес осъществяват дейността си. Няма ли да е по-добре да не ви се налага да се съобразявате с нея?

Ние бихме предпочели да има въведени от ЕС общовалидни правила. Директивата за платежоспособност трябваше да бъде общо европейска хармонизирана наредба, единственото нещо, която тя не е - общо европейска хармонизирана наредба.

В изявлението за мисията на компанията вие говорите за дългосрочните преки инвестиции на Legal&General, който възлизат на 7 милиарда лири, а целта е те да се увеличат. Един от най-големите рискове, от най-важните аргументи в дебата около Brexit са преките чуждестранни инвестиции. Ние имаме огромни преки чуждестранни инвестиции тук в страната и те ще бъдат изложени на риск. Изглеждат ли ви изложени на риск преките чуждестранни инвестиции в бъдеще?

Не, ние сме на обратното мнение по този въпрос. Всъщност, Великобритания е много добро място за инвестиции и в партньорство с колегите от холандската PGGM ще строим частни домове, около 3-4 000 къщи за отдаване под наем тук в Англия. Разговаряме с дългосрочни инвеститори от Япония, Китай, САЩ... Хората искат да направят дългосрочни инвестиции, а Великобритания винаги е била чудесно място за инвеститорите. Както и друг път сме споменавали, градовете извън Лондон носят огромен потенциал за инвестиции.

Дори и ако гласуваме „за“ Brexit? Това се опитваме да разберем.

Да, да. Решимостта да получат инвестиции в тези градове надхвърля проблема с Brexit.

Мислите ли, че краткосрочната волатилност на пазарите би могла да бъде оставена встрани от Brexit дебата?

Мисля, че ще има краткосрочна волатилност на пазарите, но тя може да бъде пренебрегната. Лирата значително отслабна, падна спрямо долара от 1,60 до 1,42, но отчасти това се дължи на лошото ни представяне в търговията. Ето това е проблемът, за който не говорим. Търговският ни стоков дефицит към момента е близо 10%. Въобще не се справяме с износа било то в Европа, или в Индия...

Дали Brexit ще влоши нещата?

Не мисля, че ще ги влоши. Трябва да се фокусираме върху това: в момента работим много лошо, нека оправим нещата, които трябва да бъдат оправени вместо да говорим какво би могло да се случи в бъдеще. Имаме страхотни възможности да увеличим износа си като изградим по-добра експортна инфраструктура по света. Докато се фокусираме над големите проблеми, не си вършим ежедневните задължения.

Звучите като човек, който е готов да влезе в политиката!

Legal&General е застрахователен и пенсионен фонд и управлява пенсионния фонд на Airbus UK.

 

 

Последни новини
Още от Акценти