Разминаване между данните и поведението на пазарите

Майк МакКарти, главен пазарен стратег в CMC Markets пред Bloomberg

Борсата в Хонконг. Снимка: Justin Chin/Bloomberg Борсата в Хонконг. Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Искам да чуя как гледате вие на последните изследвания, които сочат, че има разминаване между данните за пазарите и реакциите на участниците. За какво става дума?

Това, което наблюдаваме в цял свят в момента е как различни пазари, различни класове активи реагират различно на обявяваните данни. След силните данни за пазара на труда в САЩ, продажбите на акции се активизираха, но имаше разпродажба на щатски долари. Въпреки слабия доклад от централната банка в Япония, видяхме ръст в данните за производството, по-висок от прогнозните данни в Китай, а също и в САЩ, където приятно ни изненада производствения индекс и въпреки това, индустриалните суровини имаха спад в цените. Един слаб американски долар би следвало да ги подкрепи, особено в среда с подобрени производствени ставки, бихте очаквали подкрепа за алуминия и медта. Спадът на енергийния пазар е доста специфичен и последва коментарите на принца на Саудитска Арабия. Но пазарите трябва да приемат факта, че като реакция на добрите данни за производството и трудовия пазар в САЩ ставаме свидетели на по-слаб долар, на натиск върху индустриалните суровини и оживление при акциите. Съмнявам се, че тези три неща са съвместими и в хода на настоящата седмица може да видим рационализация на движението им.

Да, това е разминаването, а какво може да предизвика свързването?

Вероятно това ще са данните, които ще видим през тази седмица, а за мен най-важни ще са тримесечния и валутния баланс на Китай, които очакваме в четвъртък. Очакваме информация за американската търговия и прогнозите са за ръст и в износа, и във вноса. Ако това рефлектира върху валутните резерви на Китай, може и пазарите да се успокоят, че няма да има девалвация на юана, то тогава може и да видим свързване на всички данни. Има вероятност тази седмица да наблюдаваме и повишаване на волатилността и ако това стане, разминаването може да се задържи. Но ако пазарите останат относително спокойни както през последните една-две седмици, може да видим успоредно движение що се отнася до настроенията.

Като говорим за настроения, какви са те сред вашите клиенти? По-оптимистично настроени ли са те отколкото преди месец и половина?

Не бих казал оптимистично, а по-скоро по-малко песимистично настроени. Знаем, че търговците са една доста скептична и цинична група и този цинизъм се запазва по отношение на общия световния ръст, но те са по-слабо притеснени от неизбежността на бедствието. И поведението им в търговията го показва ясно – наблюдаваме отдръпване от златото и насочване към по-рискови активи. Това насочване не е масово, няма особен ентусиазъм, но има спад в негативните залози след края на първото тримесечие.

 

Последни новини
Още от Акценти