Петролът изтри увеличението си за 2016

Дан Мърто от Bloomberg с коментар на движенията на петрола

Петролна сонда на Exxon в Калифорния, 15/3/2016. Photographer: Patrick T. Fallon/Bloomberg Петролна сонда на Exxon в Калифорния, 15/3/2016. Photographer: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Видяхме първия седмичен спад на петрола от февруари, заради коментарите от Саудитска Арабия, защо уплашиха пазара така?

Тази сделка по замразяване на производството беше малко крехка, защото Саудитска Арабия, Иран и Русия не се разбират особено.

През януари Иран се освободи от санкциите, които му бяха наложени и добивът на страната се повиши до 3,2 млн барела на ден, което е най-много, откакто санкциите бяха вдигнати. Това ниво обаче е с повече от 1 млн барела на ден по-ниско, от производството им преди санкциите, а те искат да се върнат на това ниво.

Саудитска Арабия казват, че ще замразят добива си, само ако Иран го направят, а те със сигурност няма да го направят и това подлага под съмнение цялата идея на замразяването.

Какво означава това за пазара на петрола?

Това е страхотен въпрос. В момента, пазарът все още е пренаситен, изминаха 2 почти години от срива на цените, а производството все още не е спаднало толкова, колкото е необходимо, за да се балансира пазара. Все още има места като САЩ, които добавят към запасите си седмица след седмица като добавят внос към производството, което продължава да не спада.

В краткосрочно бъдеще, пазарът все още е пренаситен, което обяснява защо цените се задържат малко над 30 долара за барел.

Саудитска Арабия ще продаде и дял от държавната си петролна компанията. Подготвя ли се страната за края на ерата на петрола?

Със сигурност изглежда, че мислят за това. Те ще продадат много малък дял от Aramco – под 5%, но се опитват да наберат 2 трлн долара за този фонд. И вместо да използват дивидентите от продажбата на петрол, както правят сега, за да плащат за гражданските услуги, те могат да използват дивидентите от инвестициите си извън петрола. Това е начин да диверсифицират своята икономиката.

Не мисля, че за тях ерата на петрола ще приключи скоро. Може би ще се случи в рамките на един живот и те искат да са подготвени за това.

 

 

 

 

Последни новини
Още от Акценти