Изглежда доларът ще продължи възхода си

Дейвид Инглес от Bloomberg прави кратък исторически преглед

Това меко казано е една много важна валута. Тя оказва влияние на всичко, което правим всеки ден: цената на петрола, печалбите на Apple, цената на съседната сграда тук в Хонконг, приходите разходите, паричната политика... Така че, разбирате колко важен е дебатът дали оживлението при долара ще продължи и през 2016.

На терминала на Bloomberg можете да видите подробности за цялата история в TOP FX и NI TOPCHART, а и в сайта. Тук ви показвам графиката, която проследява търговски претегления обменен курс на долара 45 години назад или от момента, когато системата на фиксирания валутен курс се срива. И тук виждаме, че в тази времева рамка сме имали три големи бичи възхода на американския долар. Единият е в периода 1978-1979 чак до 1985, когато за 67 месеца виждаме увеличение от 60% в стойността на долара. Това съвпада с този цикъл на затягане след като Пол Волкър поема управлението на Фед, когато лихвите се повишават... от 5 до 18% през 1981 година.

Вторият бичи възход е тук, през 1995 до 2005. През 1997 – 1998 има един спад, който се дължи на азиатската финансова криза. Но за тези 81 месеца стойността на долара се покачва с 43%. Това става почти по същото време, когато министър на финансите е Робърт Рубин, който провъзгласява политиката си за силен долар и открито заявява, че силният долар е в интерес не САЩ.

Ето и настоящото покачване – 57 месеца. Това, което то показва е, че настоящият възход на долара не е изживян все още и не е донесло печалбите на предишните две. Като гледаме това покачване, макар аргументът да е „да, имахме слабо тримесечие“, си даваме сметка, че предстои поне още една година на покачване. Година, през която японската, китайската, европейската централни банки ще продължат с политиката на евтини парични облекчения. Въпреки плахите коментари от страна на председателя на Фед, заради които има спад на долара в момента, тази търговия изглежда ненакърнена и ще продължи възхода си още около година по мнението на Standard Bank.

 

 

Последни новини
Още от Акценти