Apple на Тим Кук

Коментар на Сам Гробарт от Bloomberg

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук говори по време на събитие на компанията в Купертино, Калифорния; Photographer: David Paul Morris/Bloomberg Изпълнителният директор на Apple Тим Кук говори по време на събитие на компанията в Купертино, Калифорния; Photographer: David Paul Morris/Bloomberg

Времето на прехода между Apple на Стив Джобс и Apple на Тим Кук беше много напрегнат момент. Малко преди смъртта си Стив Джобс е казал на Тим Кук – не искам да мислиш какво би направил Стив Джобс, искам да направиш правилното нещо. 

Нищо от гения на Стив Джобс нямаше да бъде възможно, без веригата на доставки, която Тим Кук създаде. Когато той започваше в компанията, тя нямаше верига от доставки, Apple произвеждаха голяма част от продуктите си. Но Тим Кук промени това. Той започна изграждането на невероятна верига от доставчици за Apple, с които компанията развива изключително тясно сътрудничество. Те преминават през изключителни трудности, за да са сигурни, че първи ще получат технологиите и че качеството им е такова, каквото Apple искат. 


Комбинацията от тези фактори даде предимство на Apple, което и до ден днешен, нито една компания за електроника няма и е много трудно да си представим, че някога ще получи. 


Apple Watch e най-високотехнологичният часовник, създаван някога. 

Можем да кажем, че Тим Кук не е измислил нов и революционен продукт, както Стив Джобс, но това е защото климатът просто не е подходящ, за да се случи това. Устройства като iPhone, iPad, iPod са продукти, създадени в точния момент - когато паметта стана достъпна, процесорите станаха по-енергийно ефективни, а технологията на дисплеите също достигна определен момент, в който действително могат да бъдат произвеждани такива устройства. 

Бих казал, че в момента се намираме между две връхни точки.  


Той остава единственият изпълнителен директор на компания от Fortune 500, който открито признава, че е хомосексуален. Което изглежда шокиращо, но е истина. 
Собственото му лично пространство беше изместено от нуждата да допринесе към увеличаване на толерантността. Изглежда, че той е преминал и към други сфери. Той все повече изразява подкрепата си към аспекта на личните данни.

Той направи компанията много по-отговорна към околната среда и стана известен с изказване, което приблизително гласеше:
Опитваме се да оставим по-добър свят за децата си, отколкото беше той за нас и ако не искате да ни помогнете в това, по-добре продайте акциите ни. 

Когато излезете навън, виждаме Mac навсякъде. Те се използват в бизнесите, в кафенета по летищата, дано имате такъв и в дома си. 


Кук заема позиция, която никой друг в бизнеса не заема. Във финансово отношение, Apple се представя по-добре под ръководството на Тим Кук, отколкото при Стив Джобс. Така че той има голяма подкрепа, за да бъде начело на компанията. И иска да я използва, за да бъде неговото наследство нещо повече от верига за доставки, и развитие на продукти, но потенциално различен начин, по който компаниите се държат и да предизвикват реални промени.

Последни новини
Още от Акценти