Telenor продава своя дял във VimpelCom

Компанията иска да разшири дейността си в Азия

Сигве Брекке, главен изпълнителен директор на Telenor. Снимка: Nicky Loh/Bloomberg Сигве Брекке, главен изпълнителен директор на Telenor. Снимка: Nicky Loh/Bloomberg

От Telenor ASA заявиха, че са в процес на преговори с евентуални купувачи на дела на компанията във VimpelCom Ltd. Който е на стойност 2,5 милиарда долара. Освен това, компанията иска да разшири дейността си и в бъдеще да включи държави като Виетнам и Ивдонезия.

„Свързахме се с потенциални купувачи. Не желаем просто да зарежем своя дял, а искаме да получим справедлива цена,“ заяви днес Сигве Брекке, главен изпълнителен директор на Telenor като отказа да посочи имената на компаниите, с които се водят преговори.

Компанията е назначила финансови консултанти и иска да продаде своя дял скоро, заяви Брекке, без да навлиза в подробности. Telenor се изтегля от Vimpelcom, компания, която оперира в Русия, Узбекистан и Казахстан и е готова да придобие активи в разрастващи се пазари като Индонезия, Виетнам и Филипините.

Продажбата на този дял е ход, който Telenor набеляза още миналата година и той ще им помогне да се освободят от един актив, който се повлия негативно от икономическия спад в Русия. Това ще даде възможност на компанията да разшири операциите си на развиващите се пазари в Азия.

VimpelCom, която има над 200 милиона клиенти, счита Telenor за втория си по големина акционер след LetterOne Holdings SA, които притежават 56% дял. Дялът на Telenor от 33% се оценява на 2,5 милиарда долара при затварянето на борсите вчера.

Причината за продажбата отчасти се дължи на липсата на контрол.

„Не искаме да оставаме като финансови акционери, които не могат да упражняват контрол над реалните операции,“ заяви Брекке. „За нас е по-добре да пренасочим тези активи към пазари, на които можем да добавим стойност и на които виждаме растеж.“

VimpelCom беше замесена в корупционно разследване в Узбекистан. През февруари компанията прие да плати почти рекордните 795 милиона долара, за да удовлетвори искове в САЩ и Дания заради подкупи на служители, които да гарантират спечелване на поръчки в бившата Съветска република.

Скандалът принуди норвежкото правителство да уволни тогавашния председател и управляващ директор на Telenor, който също така е бил и консултант на борда на директорите на VimpelCom. Финансовият директор, Ричард Олаф и главният консултант на компанията Пал Еспенвере също бяха освободени от длъжност до получаване на повече яснота в разследването за корупция.

В четвъртък, VimpelCom подаде документи пред регулаторите за продажба на 89% от акциите си от най-големите инвеститори на компанията.

Акциите на Vimpelcom се покачиха с 8,1% до 4,26% на борсата в САЩ след новината за подадените документи.

Последни новини
Още от Акценти