Ръст на производството в Китай

Расте и броя на поръчките

Индексът на мениджърите по доставките в Китай се покачи до 50,2 пункта, над прогнозите за ръст до 49,4. Това се случва след седем месеца на свиване на китайския производствен сектор, което понесе удар заради спада в търсенето и твърде високия капацитет. Секторът възстановява доверието благодарение на нови поръчки, чийто брой расте и от 48,6 пункта през февруари достигна 51,4 през март. Заетостта си остава слаба точка след като се покачи миналия месец, но като цяло има спад.

Индексът Caixin също се покачи през март до 49,7 пункта, доста на прогнозните 48,3. Има добри новини и от сектора на услугите, PMI за сектора нарасна от 52,7 пункта през февруари до 53,8. Покачват се новите поръчки, търговската дейност е малко по-слаба от предходния месец, но все още се разраства стабилно. Заетостта намалява спрямо миналия месец. Това се случва след като китайското народно събрание разкри рекорден финансов дефицит и се ангажира да ускори преструктурирането на държавните предприятия. Освен това, правителството набеляза за цел икономически ръст от 6,5 до 7% за тази година. Централната банка обяви евентуални парични облекчения, ако растежът се забави.

Рейтинговата агенция S&P понижи дългосрочната си кредитна оценка за Китай до АА- след затварянето на пазарите вчера. Агенцията изрази загриженост относно балансирането на китайската икономика, готовността на правителството да продължи с реформите и това че се разчита на кредити, за да се стимулира растежа. Новината идва след като другата рейтингова агенция, Moody’s също понижи прогнозите си на втори март. От S&P заявиха, че може и да намалят рейтинга на Китай, ако кредитната експанзия надвиши номиналния ръст на БВП.

 

Последни новини
Още от Акценти