Оптимистичен край на първото тримесечие

Дейвид Инглес от Bloomberg за отличниците на развиващите се пазари

Сега е моментът да направим преоценка. Доста от пазарите като S&P500, например изравниха резултата. През последните четири седмици станахме свидетели на бум в търговията с рискови акции на всички развиващи се пазари.

MSCI, индексът на развиващите се пазари се покачи с 25% от края на януари до сега. Всички подробности можете да намерите на сайта на Bloomberg и на нашите терминали. Но най-общо казано, става ясно как този бум може рязко да набие спирачки. Да разгледаме индексите. Някои от пазарите, които се представиха особено добре, търгуваха най-ниските си обеми от пет години, показаха най-слабия ръст на печалба от шест години насам. Ето това трябва да се осмисли. След малко ще видим и суровините, защото всичко това има връзка с бурните промени в цените на петрола, а донякъде и със златото.

Така, да видим азиатско-тихоокеанския район, акциите в района... тук са най-добре представилите се сред групата на развиващите се пазари и това са страните от югоизточна Азия. Груповият ръст е от 10%, като тук се включват Малайзия, Индонезия и Тайланд. Индексът Shenzhen не изглежда добре и е надолу с 18% за годината. Големите печеливши са от енергийния сектор, големите губещи – финансовите компании.

Нека видим и една последна графика, която показва суровините. Много от това, което наблюдавахме се дължи на този скок в цените на петрола. От дъното тук до точката, в която сме в момента са 3% за една година назад, но общо 40% покачване за американския петрол. Малко е сложно, защото корелацията между цените на петрола и някои от добре представящите се валути като рублата и рингита, донякъде, е най-силната наблюдавана от години насам. С други думи, цялото оживление може да зависи от петрола и е добре да знаем накъде ще тръгне. Трудно е да се предвиди, но поне приключихме първото тримесечие с много позитивно настроение.

 

Последни новини
Още от Акценти