Изцяло положителни ли са данните за заетостта в САЩ?

Коментар на Боб Паркър, главен съветник в Credit Suisse

Боб Паркър, главен съветник в Credit Suisse, снимка: Bloomberg TV Bulgaria Боб Паркър, главен съветник в Credit Suisse, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Как оценявате данните от силата на данните заетостта в Съединените щати?

Мисля, че е много интересно, че през последната година видяхме една тенденция на намаляване на общата безработица. Аз продължавам да смятам, че до средата на година, тя може да спадне до 4,6 или 4,7%.

Това е много добра прогноза.

Да, точно така. Интересното е, че този спад на общата безработица не беше посрещнат от значителни увеличения на заплатите.

Виждаме една графика на заплатите за последните 6 години

И въпреки че тенденцията през последната година отива в правилната посока по отношение на нарастването на заплатите на годишна база преди година беше по-малко от 2%, а сега сме много малко над 2%. Това, което виждаме през последните 4-5 години е значително изоставане между безработицата и нарастването на заплатите. Зад това стоят много фактори, един от тях е безработицата, а друг са хората, които са извън работната сила и сега се връщат обратно в нея. Това значи, че всяко увеличение на заплатите ще бъде много бавно.

Какво следва? Мисля, че през следващите няколко месеца ще видим известно у на възнагражденията, ако се върнем към вашата графика, в момента то е 2,2%. Къде ще бъдем през юли, предполагам, че около 2,5%.

Ако погледнем базисната инфлация в САЩ, която в момента е 2,3%, мисля, че тя ще достигне 2,5% до средата на годината.

Само до преди няколко месеца тя беше близо до 0, заради ефекта от цените на суровините, но стабилизирането им означава, че базисната инфлация ще се колебае между 1,5 и 2% до третото тримесечие на годината.

Най-важната тема тук е – да, заплатите нарастват, да безработицата намалява, а инфлацията се увеличава, но процесът е бавен.

Наистина изглежда бавен, но тук виждаме и кривата на Филипс - връзката между различните измерители. Джанет Йелън изрази притеснения, че движенията нагоре, които видяхме от базисната инфлация не са особено устойчиви. Вие звучите сякаш вярвате в тази устойчивост.

Ако приемете довода, че безработицата се промени с 0,4% до юни или юли, ако приемете, че увеличението на заплатите нарасне до 2,5% на годишна база до юли или август мисля, че нивото на базисната инфлация ще се стабилизира до 2,5%. Така че Джанет Йелън е права, че тя няма да се повиши драстично. Ключовият въпрос тук обаче е дали ще видим скок при инфлацията до 4% например. И да, може би ще водим този разговор след една година, но със сигурност не днес. 

 

Последни новини
Още от Акценти