Предизвикателствата пред стоманената индустрия на Великобритания

Коментар на Кийт Бърнет в студиото на Bloomberg

Съветникът на министър председателят по инфраструктурните и технологичните въпроси Кийт Бърнет, снимка: Bloomberg TV Bulgaria Съветникът на министър председателят по инфраструктурните и технологичните въпроси Кийт Бърнет, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Съветникът на министър председателя по инфраструктурните и технологичните въпроси Кийт Бърнет с коментар на проблемите на стоманената индустрия на Великобритания-
 

Кажете ми какво мислите за кризата, която е налегнала британската стоманена индустрия, която се задълбочи през последните около 2 седмици. Мислите ли, че тази индустрия е важна за Великобритания или това е политически избор?

Може да се каже, че е и двете. Надявам се хората да отхвърлят някои възможности. Като например – не можем да направим нищо заради държавната помощ и не можем да национализираме. Нуждаем се от дългосрочен план за промишлеността във Великобритания, която включва и стоманата, но ще включва и неща, за които правителството ще трябва да се погрижи.

 

Защо се нуждаем от дългосрочен план за промишлеността, защото поддръжниците на свободния пазар ще кажат: не хвърляйте пари...

Но ние не търгуваме на свободен пазар, стига, Китай не е свободен пазар. На световно ниво, това не е икономика на свободния пазар! Ние може би си представяме, че можем да изградим идеалната пазарна икономика в Европа, но със сигурност не го правим! Ние търгуваме с хора, които имат сериозна международна цел по целия свят, като например Китай.

Но ако се запитате какъв избор имаме. Трябва да направим някои много важни решения за в бъдеще.

Но разбирам някой, който се колебае дали правителството му трябва да спаси стоманената индустрия. Единствената причина да го направи, е ако вижда смисъл в дългосрочен план. Ако Великобритания каже, това е част от националния план, генерира работни места и дългосрочна национална сигурно, те няма да го направят само за да спасят определен отрасъл от британската промишленост. Те ще кажат, че се завръщат към ерата на 70-те и British Leyland.

Това обаче не е точно така. Стоманата е основен аспект от това, което произвеждаме и начина, по който го произвеждаме. Ние правим оръжейни системи, оръжия, патрони – наистина ли искате една страна, която не може сама да произвежда тези неща в подобна криза? Винаги ли ще купувате всичко това от други страни? Не, затова се нуждаете от стомана.

 

Последни новини
Още от Акценти