Нереализирана стойност?

Инвеститорите не гледат към европейските пазари

Има ли нереализирана стойност в Европа? Виждаме множество компании, които сякаш се разпадат в опита си да извлекат стойност и смятат, че пазарът не разбира техния бизнес модел. Не подценяваме ли Европа в момента? Stoxx600 в момента се търгува при съотношение цена-печалба 14,7. Това е доста широк обхват в сравнение със стойностите в САЩ. Но в момента хората масово купуват европейски акции.

Очевидно, оценките са занижени и аз бих търсил изгодни сделки по-скоро в Европа, на големите пазари, отколкото на американските пазари, където завишаването на оценката е широко както винаги. Но проблемът в Европа е, че първо всички се втурнаха към европейските пазари, заради обещанието на Драги за количествени облекчения, заради надеждата да повишат приходите и представянето на акциите... Но проблемът е, че от януари миналата година, Европа въобще не се представя добре. Така че, точно преди реалното стартиране на количествените облекчения се получи спад заради слабото представяне...

В петък, подробно ще обсъдим това... Искам да ви покажа една графика, защото искам да я коментирате. Европа е в паника. Какво се случва... Това е Stoxx 600, тук има един срив през декември – януари, после има покачване, но в момента сме в тези граници на търговия и се чудя какво би могло да убеди американските инвеститори, че трябва отново да вложат парите си тук, за да си кажат хората, че това тук трябва да се повиши още малко... Това просто застой ли е или налице е някакъв проблем?

Ние гледаме на това по-скоро като известен проблем. Виждаме известно покачване от големите продажби в средата на февруари. Това се наблюдаваше при всички рискови класове активи, продажбите бяха водени от петрола и някои от продажбите на рискови активи изглежда бяха провал. Петролът... Знаете, че взаимовръзката между петрола и акциите е изключително силна през по-голямата част от тази година и дори вчера, когато чухме плахото изказване на Йелън, повишението не издържа и ден. Притеснява ни, че броят на рисковите активи може би е твърде голям, може би ще успеем да излезем извън тези граници на търговия в Европа, което ще е още един сигнал за провал на рисковите активи като цяло...

Но, ако се върнем към това какво би насърчило хората да инвестират в Европа, в момента ние имаме геополитически проблеми, проблеми около кризата с мигрантите и така нататък. Ако аз бях американец, щях да си кажа: „Защо ми е да инвестирам в Европа?“ Като се замислите, големите компании, които променят света не са в Европа, те са в САЩ. Но проблемът там е, че при тях има динамизъм, но цената е твърде висока, а в Европа динамиката липсва в момента и това кара хората да търсят други пазари.

 

Последни новини
Още от Акценти