Китайските авиокомпании имат добри перспективи

Въпреки загубите заради девалвацията на юана те имат потенциал за растеж

Какво е положението при отделните превозвачи? Как повлия евтиния петрол на всеки от тях?

Това е разрастващ се сектор в Китай, което се потвърждава и от данните на авиокомпаниите. Но те бяха лошо ударени от обезценяването на юана от 4,5%, което се случи миналия август. Те плащат за самолетите си в американски долари и това също е удар по приходите им. Тук говорим за трите най-големи авиолинии – China Southern, Eastern и Hainan Airlines. През изминалата година печалбите има растяха, но явно те понесоха удар заради валутния пазар. Те не хеджират петрола като други авиокомпании, които го правят, за да се предпазят от волатилността. Те трябваше да спечелят от цената на петрола. Знаем, че спада в цените на петрола достигна 30%, но именно волатилността на валутния пазар доведе до загуби при всички авиокомпании в Китай. Валутните загуби на Air China бяха 13 пъти по високи от предходната година, а на Hainan Airlines 25 пъти. И трите големи авиокомпании понесоха загуби заради валутния пазар.

Какво направиха тези авиокомпании?

Те се опитват да балансират – броят на пътниците нараства, защото има стабилно търсене отстрана на китайските потребители и броят на пътуващите непрекъснато расте. Има обаче и все по-засилваща се конкуренция от други превозвачи в региона, знаем, че секторът е силно конкурентен. Налице е и вероятността от по-нататъшна обезценка на юана, заради забавянето на китайската икономика, за което се говори и те трябва да го имат предвид. Печалбата, получавана от един пътник или сумата, която получават от един пътник за всеки изминат километър, също е намаляла. Трябва да балансират и тук, но те имат достатъчно капацитет, който могат да запълнят.

Но те намаляват доларовите си дългове, които натрупаха през последните години. Слабият юан оскъпи допълнително тези дългове. Така че, те се опитват да намалят дълговете си.

Добре, понесли са удар заради волатилността на валутния пазар, но какви са перспективите пред тези превозвачи?

Определено те са позитивни. Ако вземем предвид изказванията на централната банка и правителството, че юанът няма да бъде допълнително обезценяван, че юанът е на стабилни нива, то тогава авиокомпаниите трябва да се справят. Броят на пътниците се увеличава и има потенциал за растеж. Те ще продължат да следят внимателно прогнозите за юана, и ако петролът остане на нива от 30-40 долара за барел, това също ще окаже положително въздействие.

 

Последни новини
Още от Акценти