Китай се движи в правилната посока

Прекалената регулация пречи на пазара

Много говорим за Китай, но аз си мисля за речта на Йелън от вчера, когато тя изрично посочи Китай като глобален риск. До колко ви притеснява Китай в момента, като се има предвид, че правителството отново подчерта решимостта си да постигне ръст от 6,5%? Могат ли да го направят? Уверен ли сте, че ще го постигнат?

Мисля, че ще могат да го постигнат. Много хора не разбират естеството на китайската политическа структура и икономическа структура. Това е планова икономика и, когато ръководството каже: „Искаме 6% ръст,“ то получава 6% ръст. Това може да стане с магистрали, които не водят до никъде или сгради, които никой не обитава, но този ръст ще бъде постигнат. Едва сега те разбират, че това е голямо прахосничество и искат да преминат към пазарна икономика, защото при пазарната икономика ресурсите се разпределят по ефикасно. Но все още не са го постигнали. Аз не изпитвам притеснения, защото партията, правителството имат контрол над някои от ключовите елементи като валутата, контролира и инвестициите и така нататък. Така че, в този смисъл те са в много добра форма. Ще има ли проблеми? Разбира се, че ще има много проблеми. Ще има фалити, днес във вестника пишеше за брокер, който е злоупотребил с дългови книжа... ще има още много такива случаи. Но основната посока е правилна. Те искат да минат към обслужващи приложения. И ще го направят, но ще отнеме време.

Разбира се, че ще отнеме време. Вие казвате, че те искат да станат повече пазарно ориентирани, видяхме как могат да се държат, когато се стигне до борсова търговия, а изглежда те искат пазарната икономика, но само до момента, в който нещо се обърка и те си кажат: „Божичко, какво ще правим сега?“ Това е проблемът, нали?

Това си е истинска дилема. Можете да си представите горките хора, които се опитват да въведат регулациите. От една страна, партията казва: „Искаме пазарна икономика,“ но от друга страна казва: „Искаме уверения, че нищо няма да се обърка.“ Затова и им се наложи да сменят и партийния надзор.

Изглежда не успяват да преодолеят трудностите по включването им в MSCI. Има два месеца до решението за включване в тези световни индекси. Какво би могъл Китай да направи през оставащите 8 седмици, за да наклони везните в своя полза?

По отношение на пазара? Да отвори пазара, да отвори пазара за чужди инвеститори без ограничения и глоби, ако да речем акциите ви паднат с 4-5% и тогава вече ви се забранява да търгувате. Тези ограничения наистина пречат на напредъка им. Но разбирам и защо те искат да напредват стъпка по стъпка. Ситуацията, в която се намираме в момента е много по-различна от тази, в която бяхме преди няколко години. Има либерализация в много отношения.

А какво трябва да направят по отношение на валутата?

Те трябва да контролират валутата, в смисъл, че трябва да ограничат прекаленото изтичане на валута и постепенно да стигнат до момента, когато ще имат наистина свободна и отворена валута. Валутата и отварянето на пазара вървят ръка за ръка. От една страна регулаторите искат да видят напълно отворен пазар, с чуждестранни инвеститори, но от друга, централната банка казва: „Чакайте, не можем изцяло да захвърлим контрола върху обменния курс.“ Ето тук трябва да има баланс. 

 

Последни новини
Още от Акценти