За ЕЦБ и "хеликоптерните пари"

Чудите се какво са "хеликоптерните пари" - повече по темата от Стюард Робъртсън

Стюард Робъртсън в студиото на Bloomberg, 30.03.2016 г. Снимка: Bloomberg.com Стюард Робъртсън в студиото на Bloomberg, 30.03.2016 г. Снимка: Bloomberg.com

Върви сериозен разговор за това на къде отиват централните банки. Те опитаха отрицателни лихви и ще видим как това се отразява. Разбира се, европейците също въведоха отрицателни лихви, а представител на ЕЦБ, в интервю за Politico от тази сутрин, а ЕЦБ публикуват подробностите за него на техния уебсайт, той заявява, че „хеликоптерните пари не са част от дискусията в момента“. Ако някой противоречив термин стане част от езика. Има много неща, които никога не са част от езика... Има също и неща, които не можеш да приемеш, че централните банки ще направят,... докато не ги направят.

 

Точно така. Мисля, че подобни изрази са може би ненужно смекчени. Аз предпочитам израза „печатане на пари“, или даже „създаване на пари“. Едно време банките правеха точно това. Това беше компрометирано поради финансовата криза, но всъщност – създаването на пари е нещо, което централните банки винаги могат да направят.

 

А какво означават тогава думите „хеликоптерни пари“ за вас?

 

Те означават точно това – да се създават пари. Може да го правите чрез покупки на активи, но стига да имате валута, която да контролирате, тогава може да печатате още.

 

Значи, просто различен начин за правене на пари? Предполагам, че говорите за различен канал на разпространение, вместо да отидете и да си купите пари на облигационния пазар.

 

Да, според традиционната икономика, банките правят пари с помощта на паричния мултипликатор, но понеже и те не го правят, централните банки се намесиха, за да правят пари чрез покупки на активи. Но това е всичко, което те правят. Вероятно това е правилното нещо да се прави, но играта е трудна.

 

Но вие също сте... не съм сигурен кое е точното прилагателно..., вие сте предпазлив към това еврозоната да има отрицателни лихви, както и Швейцария. Капиталовите им пазари не се раздуха до неузнаваемост. Ако въобще имаха някакъв ефект върху ценните книжа, то той беше отрицателен за целия период от време досега.

 

Досега, точно така. Никога не можем да знаем какво би се случило иначе. Може би било по-зле, ако това не беше станало, но определено сте прав. Една от целите на отрицателните лихви беше да има натиск върху инвеститорите по посока на други активи в спектъра на риска и да се повишат техните цени. А както казвате, това не стана точно така.

 

Последни новини
Още от Акценти