Време ли е да се продава - прегряват ли японските акции

Японските акции са надценени, а това може да доведе до още проблеми за премиера Абе

Водещата Шери Ан в студиото на Bloomberg в Хонконг, 30 март 2016 г. Снимка: Bloomberg.com Водещата Шери Ан в студиото на Bloomberg в Хонконг, 30 март 2016 г. Снимка: Bloomberg.com

Японският Topix имаше не много добра година. Той заема 21-во място от общо 24 развити пазара, които се следят от Bloomberg, а сега ще видим един технически индикатор – това е индекса Toraku. Може да го намерите в терминала на Bloomberg, ако напишете TORAKU . Той вече скочи над нивото от 120 точки, което според някои търговци показва, че акциите се насочват към спад. В понеделник, той достигна почти до 130 точки, а в момента е на ниво от 124 точки, което все още е над нивото на прекалено изкупуване, а това не предвещава нищо добро за премиера Абе. Неговите политики може да не помогнат да се подобри икономическия растеж или инфлацията в Япония, но поне той би могъл да каже, че акциите вървят добре. Но това може би скоро ще се промени.

 

Наскоро, видяхме смесени данни за някои икономически индикатори в Япония, а днес отново видяхме спад в промишленото производство в Япония, като то се срива с 6,2% на месечна база. Промишленото производство също спада на годишна база с 1,5%, което е трети пореден месец на спад. Вчера, отново видяхме продажбите на дребно да спадат в червената зона. Все пак, въпреки предизвикателната среда, с която се сблъсква министър-председателят Абе, той се въздържа да обяви нов пакет от мерки за стимулиране за Япония. Вчера, парламентът прие рекорден бюджет от $850 млрд. за фискалната 2016 г., а Абе заяви, че най-добрият начин за икономиката да се развива би бил да приложи този бюджет възможно най-бързо. Така че той ще засили харченето и вече изпрати такива инструкции до финансовия министър. Абе, също така, въпреки всички тези предизвикателни икономически индикатори, планира да задвижи плана за повишение на данъка върху продажбите през април следващата година – това би било повишение от 8 на 10%. Ако помните последния път, когато повишиха данъците, икономиката направо се срина, а през последните три месеца на 2015 г., БВП на Япония се сви, а това ще бъде ново предизвикателство за администрацията на Абе.

 

Последни новини
Още от Акценти