Ключът към глобалната икономика е потребителят

Матю Съдърланд от Fidelity International за ролята на потребителите

Свикнали сме да разчитаме на американските потребители да бъдат двигателя на световния ръст в икономиката. Винаги сме се изненадвали от силата на американския потребител, наричат го „неуморния“ американски потребител. Но тези дни отминаха, има ли възстановяване обаче?

Не съм сигурен, че американският потребител някога се е оттеглял, но определено това проучване категорично сочи, че ключът към глобалната икономика е потребителят, независимо дали в САЩ, Китай или Азия като цяло. Именно потребителят стои зад доброто представяне на компаниите.

В САЩ обаче не го виждаме в мащабите, с които сме свикнали. Кой е механизмът, който може да ги накара да харчат повече?

Те харчат, потреблението се възстановява. Живеем в свят, където ръстът на световната икономика е по-бавен от този, с който сме свикнали и нагласата ни трябва да се промени. Но потребителят си остава двигателя на тези процеси. Ние виждаме потребителските разходи да се покачват. Последните данни за потребителското доверие в САЩ са много позитивни. Мисля, че американският потребител си е на мястото.

Просто не виждаме експоненциалния ръст, с който сме свикнали.

Да, и трябва да приемем, че сега светът е място с по-бавно нарастваща икономика в сравнение с периода преди финансовата криза.

И Китай преориентира икономиката си към потребителите, а това ще отнеме време, но данните за търговията на дребна са доста впечатляващи... по отношение на ръста.

Това изместване на баланса в Китай от инвестиции във трайни активи към инвестиции в потреблението се случва и то бавно, по-бавно отколкото на някои им се иска, включително и на правителството. Но то се случва и сме свидетели на хода този преход. Това също е позитивно. И в Китай отново всичко се върти около потребителя, около новите сектори в икономиката. Ако се върнем към проучването, именно това са и секторите, в които компаниите отчитат добри финансови условия, добри бизнес условия. Компаниите в старите сектори на икономиката отчитат трудни бизнес условия.

Може би заради това трябва да се съсредоточим върху индексите на мениджърите по доставките в областта на услугите, на бизнесите извън производството, а не толкова върху производството. Това носи доходност в икономиката.

Напълно съм съгласен. Много е лесно да покажеш, че нещата не са добре в Китай и едно от нещата върху които хората се фокусират е производствената пирамида. Но услугите и пирамидата не бизнесите извън производството отдавна са на зелена територия и тази част от икономиката бележи стабилен ръст. Когато хората обърнат поглед към Китай, те често разчитат на старите икономически индикатори, защото това е бил Китай, но Китай вече не е същия. Вече става въпрос за производство с висока добавена стойност, ако е производство, и за потребление, интернет услуги, образование, здравеопазване, застраховане и т.н.

Но има една държава, в която разбираме, че потребителите са много назад по отношение на разходите след години на дефлация, намаляващо население, застаряващо население... Разбира се, аз говоря за Япония.

Интересно е, че споменавате Япония, защото в нашето проучване страната е на първо място, получи от нашите анализатори най-високата оценка за условия за бизнес. Това е така, защото абеномиката тегли напред един ключов сегмент – корпоративното управление. Компаниите в Япония стават все по-добри: обръщат много повече внимание на капиталовата възвръщаемост, обръщат внимание на плащанията към акционерите, плащането на дивиденти, обръщат внимание на структурата на управление.

Ами потребителите?

Мисля, че в Япония не трябва да разчитаме на потребителите по същия начин, защото наблюдаваме известен обрат по отношение представянето на компаниите. Като цяло компаниите стават все по-добри в начина, по който се управляват. Така че, не разчитаме до такава степен на потребителите. Големият двигател за Япония е китайският потребител. Китайците отиват в Япония и купуват всякакви стоки и така допринасят за ръста на потреблението.

 

Последни новини
Още от Акценти