Европейските акции имат потенциал за повишение

Коментар на анализатора от JP Morgan Венсан Ювин

Анализатор от JP Morgan Венсан Ювин, снимка: Bloomberg TV Bulgaria Анализатор от JP Morgan Венсан Ювин, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Виждаме тази графика, която в момента е изключително актуална на терминала Bloomberg. Ето един диапазон от 14 пункта на индекса Euro Stoxx 600, Той успя да възстанови загубите, които натрупа от началото на годината. Забелязваме обаче, че инвеститорите изтеглят капитала си през последните 7 седмици. Какво точно се случва на заден план, защото имаме благосклонна ЕЦБ и много благосклонен Фед? Ще прекъснем ли тази тенденция и как да се позиционираме в Европа? Връзват ли се тези неща за вас по отношение на потоците?

Да, връзват се. Видяхме 7 последователна седмица на негативни потоци и 7 млрд изтеглени от активите. В този момент виждаме, че изтеглянето е съсредоточено през февруари и март, точно когато пазарите се възстановяваха от най-ниските си нива на 11 февруари. Разочароващо е, когато виждаме такива неща. Изглежда, че в момента повечето европейски инвеститори са се отказали от акциите в Европа, а ние имаме малко по-голяма експозиция при тях. Но аз все още мисля, че има потенциал за капиталовия пазар да се повиши от нивата, на които завърши миналата година.

Какво мислите, ще разчупи тенденцията? Дали това е доходността на европейските бизнеси, или още добронамереност от ЕЦБ или по-позитивна фундаментална картина на растежа, какво липсва според вас?

Мисля, че фундаменталната картина на растежа съществува и е леко подценена от пазара. Имаме няколко положителни елемента, а аз съм в Европа през повечето време и мога да оценя ситуацията от първо лице. Имаме ревизирана прогноза за растежа за четвъртото тримесечие на 2015 до 1,6%. Имаме и добро индустриално производство, стабилно вътрешно търсене, a правителствените разходи и паричната политика също оказват много добра подкрепа. Освен това виждаме и бюджетни стимули от европейската комисия, както и така нареченият инфраструктурен план на Юнкер най-после, който започва да дава резултати.

Нито един от тези елементи не променя ситуацията из основи сам по себе си, но заедно, те показват, че можехме да очакваме стабилен растеж на европейската икономика през тази година, ако не беше тази политическа несигурност. Тя донякъде разваля празненството, така да се каже, но все пак доходността е ключова. Видяхме доста слаб сезон на отчетите за четвъртото тримесечие в Европа, така че трябва да се надяваме и да видим, че инерцията на растежа, която според мен е добра, заедно с агресивната парична политика да доведе до по-добри резултати за европейските акции през следващото тримесечие.

 

Последни новини
Още от Акценти