Защо развиващите се пазари остават привлекателни?

Коментар на Саймън Никълс, главен фондов мениджър за Brown Shipley

Саймън Никълс, главен фондов мениджър за Brown Shipley, снимка: Bloomberg TV Bulgaria Саймън Никълс, главен фондов мениджър за Brown Shipley, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако сте улучили правилния момент, със сигурност сте спечелили ужасно много пари, докато работите със суровини. Като погледнете някои от оценките като съотношението между цена и доходност при петролните акции, които са на най-ниското си ниво в историята. Време ли е за продажби?

Да, мисля, че в сферата на петрола, проблемите дойдоха, когато шистовите производители в САЩ започнаха много бързо да увеличават броя на помпите си. Те не са далеч от новите най-ниски нива на производството

Новата динамика при тях е че, те се поддържат с дълг, така че трябва да продължават да плащат доходност в евро и това поставя един нов акцент. Ако зад теб стои капитал, това може да те накара да изчакаш една по-висока цена.

Така че това определя една нова динамика и предлагането може да дойде много по-бързо и отново да понижи цената.

Сам, когато погледнете целия свят, знам, че имате голяма експозиция към развиващите се пазари, но помогнете ми да разбера разликата между различните нововъзникващи пазари. Къде виждате реална потенциална стойност?

Мисля, че по-скоро можем да говорим за ниво компании, а не различни държави. Външните мениджъри, с които работим финансират много повече възможности в Индия, отколкото да кажем в Китай. Става въпрос за IT-сектора, хардуер и софтуер, но не е задължително да е свързано с интернет. Освен в тези сфери, намирам възможности във финансовия сектор и особено сферата на услугите, а не просто банките работещи на дребно.

Така че цялостно е много по-специфично. Можем да разделим страните с развиващите се пазари на добиващи и недобиващи суровини - те имаха много различни преживявания в последно време. 

 

Последни новини
Още от Акценти