Защо Фед трябва да вдигне лихвите

Пазарът очаква не повече от едно повишение тази година. Дали не бърка?

Джонатан Голуб в студиото на Bloomberg. Снимка: Bloomberg.com Джонатан Голуб в студиото на Bloomberg. Снимка: Bloomberg.com

Джонатан Голуб от RBC Capital споделя виждането си за политиката на Фед и за ефекта от лихвената политика върху жилищния пазар и ръста на БВП.

 

Когато разгледаме това и видим позицията на Фед, какво се вижда? Следващият ход ще бъде за повишение на лихвите от страна на Фед, нали така?

 

Преди всичко, ако Фед най-накрая направят промяна, а те би трябвало да я на правят. Имате 4,9 % безработица, а инфлацията кръжи около 2 %. Вероятно, сигналът им ще бъде, че всичко е готово. Но данните, вече ви казват, че всичко е готово.

 

Но инфлацията,... дефлаторът на личните потребителски разходи спадна с 0,1 %...

 

На годишна база се повишава с 1,7 %. Въпросът не е дали Фед трябва да има политика на улеснения, а дали трябва да има тази политика на неприлични улеснения, което виждаме в момента, а според мен, отговорът е „в никакъв случай“.

 

А какво ще кажете за темпото, освен за момента? Очаквате ли Фед да направи ход през Април?

 

Вероятно април е извън сметките, но според мен, 2-3 движения тази година са разумно очакване. Според мен, юни не е за отхвърляне към този момент. Много важно е, ако отидете в терминала на Bloomberg и разгледате случващото се на пазара на фючърси или на опции в момента, те залагат едно повишение, и то под въпрос, от сега до края на годината, а тази прогноза вероятно е твърде плаха.

 

Като заговорим за жилищата, Джонатан, по това време, то ще подкрепи ли икономиката и ще има ли съществен принос за националния продукт?

 

Разговарях с Боб Уетенхол, който е нашият специалист за жилищния пазар, а той каза, че когато разговаря с големите компании за жилищно строителство, те виждат всички признаци това да бъде много стабилен пролетен сезон за продажбите. А ако се опитаме да разберем какво наистина искат да кажат те, става дума за периода от март до май, така че ние едва навлизаме в началото му и хората са доста оптимистично настроени. Във връзка с въпроса ти, Вони, мисля че би могло да имаме някои допълнителни стимули за икономиката.

 

Добре, ти говореше за функцията на терминала на Bloomberg. 35 % от търговците смятат, че Фед ще повиши лихвите през юни. Това връзва ли се с твоите виждания, и второ – колко ще се промени тази цифра въз основа на данните за заетостта? Ще публикуват данните за заетостта в петък.

 

За мен, по-важната цифра е, че 2/3 от хората вярват, че ще има само една промяна до края на годината. Мисля, че кривата на очакванията към Фед е доста различна от това, което очаква пазара. Всичко ще стане по-бързо. Най-важното тук е – това не е проблем свързан с данните. Фед непрекъснато повтарят, че се водят от данните. Но това не е вярно. Данните, върху които се фокусират, ако го правят въобще, са за това какво става в чужбина, що се отнася до световния растеж. И второ – това е глобалната стабилност.

 

Последни новини
Още от Акценти