Сериозните подозрения към китайските пари в Австралия

Коментар на Майкъл Хийт от Bloomberg

Коментар на Майкъл Хийт от Bloomberg, снимка: Bloomberg TV Bulgaria Коментар на Майкъл Хийт от Bloomberg, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Какви са притесненията за китайските инвестиции и защо това е важно за икономиката?

Донякъде страх от непознатото. Пазарът в Китай е сравнително млад, а Австралия загуби огромно количество пари от продажба на ресурси в Китай. Но с намаляването на тези продажби, китайските инвестициите ще станат по-значими. Мисля, че в Австралия отдавна има известен страх. Китай е диктаторска държава и съществуват притеснения относно държавните компании. Дали те представляват елемент на чуждестранна политика, или решенията са базирани на пазара.

Видяхме нещо подобно и с Япония преди 30 години, но при Япония беше различно, защото тя имаше влияние от Запада, така да се каже.

Китай е нововъзникващ пазар и това е един проблем, който се появява отново всеки път, когато има голямо придобиване.

Причината, поради която това е важно е, че след заселването на европейците през 1788 година, Австралия е разчитала на чужди инвестиции, за да разивва икономиката си, тя просто няма нужния капитали. Независимо дали Китай ще поеме водачеството от Съединените щати, или те ще останат най-голямата икономика в света, Китай ще остане гигант в региона. И ако Австралия иска да запази постоянния поток на директни чужди инвестиции, тя ще трябва да се възползва повече от китайските пари.

Майкъл, тази година има избори. Какъв е шансът на дебата относно китайските инвестиции?

Някъде между никакъв и абсолютно никакъв. През последните 10 години виждаме известна деградация на политическата класа в Австралия – тя е много по опортюнистична и с много по-краткосрочна насоченост. Така че шансовете за успех на някой, който каже: вижте, това е нещо, от което обществото се нуждае и с което трябва да се справи през следващите 10-20 години; нека да проведем тези разговори, нека да разберем позицията си, нека да станем много по-прозрачни към Китай относно инвестициите им в Австралия, просто няма да се случи.

Даже може да се случи точно обратното, защото в селскостопанските региони, икономическият национализъм се приема добре и правителството намали до известна степен инвестициите на държавните предприятия и други азиатски инвестиции. И съществува възможност за нещо, което тук образно наричаме „подсвиркване на кучетата“. Ще кажат, че ограничават изкупуването на земя от чужденци, което се приема добре от австралийците, но не води до нищо добро за страната и за съжаление може да видим такива неща в някои райони.

 

Последни новини
Още от Акценти