Оптимизъм за средата на годината

Тобайъс Левкович, главен стратег на City Group пред Bloomberg

Свързвате ли отсъствието на волатилност с един по-добър пазар?

Не точно. Честно казано, аз дори не гледам индекса на волатилността. Наричат го „измерител на страха“ и в много отношение е лош измерител. Например, разглеждаме този индекс във връзка с акциите без гаранции спрямо волатилността в рамките на 90 дни, за да дадем на хората представа за едномесечната в сравнение с тримесечната промяна. Тук може и да получите повече детайли, но ние следим някои наши показатели за паника, за да доловим страха на пазара.

Хубавото при вас и Марио Габели е, че вие говорите за конкретни акции за разлика от празните приказки на други инвестиционни стратези, за това се изисква прецизност. Доколко трудна е работата ви като се вземе предвид ниския номинален БВП спрямо една нормална Америка?

Не знам колко е нормална Америка, аз съм канадец.

Били сме и по-добре...

Имаме по-бърз растеж. Това, което всъщност се случва, особено, когато ние разглеждаме данните на компаниите от S&P500, а това е малко по-различно, защото ние разглеждаме и дейността им в световен мащаб и има реално две неща, които задържат приходите. Първото е реалният колапс в енергетиката и миннодобивната индустрия. Той свали приходите и в двата сектора с над 30%. Второто е доларът, а силният долар отрязва 6-7% от ръста на приходите на много от мултинационалните компании. И двата фактора ще се изяснят още по-добре в течение на този месец. Мисля, че към средата на годината нещата ще изглеждат много по-добре.

Какво ви кара да мислите, че проблемът с долара ще изчезне?

Няма... ами, имате 20% движение на долара и ако на сравнителна база разгледаме обратното движение от 14% през третото и четвъртото тримесечие, то само през първото тримесечие ще има спад от 8%, а в средата на годината ще достигне вероятно 2%.

Защо? Защото ще имаме това движение или защото валутите на развиващите се пазари няма да се обезценят значително?

Те вероятно няма да отслабнат толкова, защото те също се превръщат в нещо, което е все по-важно. Освен това, много хора държат под око Китай и юана и всеки път, когато доларът се покачи спрямо юана, или по скоро юана се покачи и промени курса, на пазара се усещат едни вибрации, които никак, ама никак не помагат на китайската икономика. И те изглежда са го разбрали.

Значи американските компании ще имат по-добри печалби благодарение на по-малкото съпротивление на валутата?

И това, и съживяването в енергетиката и миннодобивния сектор. Видяхме цената на петрола да се покачва почти до 40 долара от 26 и това вече има някакво влияние върху приходите. Това си е математика. 
 

 

Последни новини
Още от Акценти