BlackRock: Инвеститорите да потърсят защита от инфлацията

Инфлацията за февруари в САЩ се повиши с 1%

Централата на BlackRock в Ню Йорк. Снимка: Craig Warga/Bloomberg Централата на BlackRock в Ню Йорк. Снимка: Craig Warga/Bloomberg

BlackRock Inc. се присъедини към колегите си от Pacific Investment Management Co. в препоръките на инфлационно обвързани облигации и предупредиха, че разходите ще растат.

„Стабилизирането на цените на петрола и затегнатият пазар на труда могат да допринесат за повишаване на реалната и очакваната инфлация в САЩ,“ пише Ричард Търнил, главен глобален инвестиционен стратег в BlackRock. “Предпочитанията ни за диверсификация са инфлационно обвързани облигации и златото.“

„Очакванията инфлацията да нарасне се повишиха заедно с цените на суровините,“ заяви Уил Цен, мениджър „Ценни книжа“ в Mirae Asset Global Investments Co. “Остава и рискът Фед да се настроят по-дръзко.“ Цен каза и, че продава ценни книжа от развиващите се пазари, за да ограничи риска от такива облигации и държи приходите от тях в пари в брой. Той избягва покупките на американски облигации, в случай,че коментарите на Фед повишат доходността.

В понеделник стана ясно, че инфлацията за февруари се е покачила с 1%, което е наполовина от целта на Фед от 2%.

„В момента, вероятно наблюдаваме първите движения на покачване на инфлацията, нещо, което искаме да се случи,“ заяви този месец Фишър, заместник председател на съвета на управителите на Фед.

Очаква се през април те да обсъдят повишаването на лихвените проценти като реакция на затегнатия пазар на труда и перспективата инфлацията да надскочи целта от 2%. За сега, фючърсните контракти сочат, че централната банка няма да повиши лихвите преди септември.

„Предпочитанията ни са към ценни книжа обвързани с инфлацията. Пазарът калкулира 1% инфлация в САЩ за следващата година. Ние смятаме, че тя ще е по-скоро около 2%,“заяви Михир Уора, директор „Инвестиции“ в PIMCO.

Последни новини
Още от Акценти