250 изпълнителни директори подкрепят кампанията Brexit

Коментар на Василеос Йонакис от UniCredit Bank

Ръководителят на глобалната валутна стратегия на UniCredit Василеос Йонакис, снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ръководителят на глобалната валутна стратегия на UniCredit Василеос Йонакис, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ръководителят на глобалната валутна стратегия на UniCredit Василеос Йонакис с коментар относно възможния развой за лирата след референдума на 23 юни.

Още един уикенд на новини и проучвания. Този път подкрепата идва от бизнеса и 250 изпълнителни директори и подканват да преосмислим позицията си в Европа. Аз се питам дали ще ни дотегне да говорим за слабостта на лирата, каква е вашата позиция, колко е къс пазарът в момента?

Мисля, че пазарът е доста къс и няма никакво съмнение в това. В момента е много трудно да се направи прогноза, защото резултатите са твърде близки, освен това видяхме и анкетите от шотландския референдум и последните избори в Англия, които бяха абсолютно грешни. В крайна сметка моето мнение е следното – от фундаментална гледна точка, лирата е много подценена

Вие насочихте вниманието ми към това -

Широкия търговски индекс на лирата изготвян от Английската централна банка, който ни показва какво се случва при паунда.

Това е графика за последните 5 години., разбира се това е спадът който наблюдаваме от края на септември.

Точно така. Освен това имахме и преоценяване на отлагането на първото повишение на лихвите на BOE, а сега виждаме и референдума, който също оказва влияние. В крайна сметка имаме рискова премия заради референдума, която ще продължи да оказва влияние, в зависимост от волатилността до 23 юни.

Мисля, че поради това, лирата ще се търгува по-надолу дотогава. След референдума, резултатите са само два – да или не.

Ако вотът е в полза на оставане в ЕС, мисля, че фундаментите ще вземат превез и лирата ще се покачи, но при вот за напускане, очаквам мечи настроения относно паунда. 

 

Последни новини
Още от Акценти