Труден старт на 2016 за публичните предлагания в Япония

Коментар на Хайди Лун от Bloomberg

Водещата на Bloomberg Хайди Лун, снимка: Bloomberg TV Bulgaria Водещата на Bloomberg Хайди Лун, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Какво вълнува инвеститорите в Япония?

Стартът на годината не беше особено добър по отношение на нови предложения. Това отчасти се дължи на разпродажбата на пазара на акции, на която станахме свидетели.

Вижте например търговецът на коли Will Plus Holdings, при своят дебют на борсата, тя отвори на нива под обявената цена миналата седмица. Това е 6 компания, която е принудена да направи такова нещо за тази година от 21 предложения. Нека видим едно сравнение с минали години – през 2014 от 80 предлагания, 18 отвориха под обявената цена, през 2015 8 от общо 98 отвориха под котировката, а през тази година те са 6 от 21 за момента. В процентно изражение, за 2014 около 22% от компаниите отвориха под обявената цена, миналата година беше много добра и процентът беше само 8, а тази година той се е увеличил до 33.

Разбира се, миналата година видяхме това огромно предлагане на Японските пощи, където поне една от 3 акции се повиши със 77% за първите 2 дни на търговия и през тази година ситуацията е доста по-различна. Това е по данни на Японската фондова борса. През тази година, производителят на игри за мобилни устройства Akatsuki също отвори с 8% по-малко, а Phoenix Bio също отвори на по-ниска стойност, но с 2% под обявената цена. Лошото представяне на тези компании не зависи от сектора или сегмента, това се дължи отчасти на разпродажбата в световен мащаб и по-специално в Япония. Topix също отбеляза най-лошият си старт за годината и все още е надолу с около 12% само за последната година. Ето тук е спадът за януари и февруари. От дъното на 12 февруари, индексът леко се покачи, но според анализаторите, инвеститорите не са успели да намерят средства за тези нови предлагания, заради загубите, които са претърпели в началото на годината.

Да, в момента инвеститорите са по-неутрално настроени, отколкото с апетит към риска. Това, което не изглежда добре е, че въпреки че пазарът се възстановява, настроенията към тези предлагания не са много положителни.

Да, така е. Видяхме леко възстановяване и миналата седмица беше сравнително добра, но въпреки че Topix намали загубите си наполовина от най-ниските нива от 12 февруари, той все още е надолу на годишна база. Според Тошиаки Ивасаки от Mito Securities, много от тези компании, които се появяват на пазара в Япония просто не са привлекателни. И публичните им предлагания може би са привлекателни ако сте самата компания или посредника, но не, ако като инвеститор не смятате акцията за привлекателна, просто няма да инвестирате. Така че не можем да виним изцяло пазарните тенденции, въпреки че все пак виждаме възстановяване.

Мито казва, че положението е много далеч от пика на публичните предлагания в Япония през 2000 година, когато видяхме бум на активите на IT компаниите, тогава отбелязахме рекорд от 204 търгувани дружества.

Така че виждаме известен застой през тази година, а компаниите, които излизат на борсата не се справят особено добре. 

 

Последни новини
Още от Акценти