Нови стимули за потреблението

Япония може да отложи повишаването на данъци

Какво знаем?

От няколко седмици, пресата в Япония усилено говори за това, че правителството планира да обяви нещо важно. През почивните дни, вестник Nikkei писа, че това вероятно ще се случи утре и Шиндзо Абе ще даде подробности за някои от мерките, които смята да предприеме. Обемът на тези мерки ще зависи от данните за БВП за първото тримесечие, които официално очакваме да излязат на 18 май.

Но да видим някои от мерките. Стимулиране на разходите в рамките на бюджета. Те планират да обявят тези подробности в деня, в който бюджетът трябва окончателно да се приеме, след като беше гласуван в долната камара. Ето и някои подробности, които не са посочени във вестниците, както казах, в тях информацията е по-обща. И така, ваучери за пазаруване и подаръчни сертификати за младежи с ниски доходи, което е различно от чековете за помощи, които се осребряват в банките. А това е стъпка насочена и към стимулиране на потреблението.

Увеличаване заплатите на учителите и повече пари за строителство. А причината за тази графика тук е допитването направено през почивните дни от TV Tokyo, което показва, че от февруари до март е нараснал процентът на хората, които подкрепят отпускането на финансови стимули от правителството. Ръстът е от 8% и те вече са мнозинство, но по-важното е, че това няма да се превърне в политически проблем. Миналата седмица, Таро Асо заяви, че Япония няма нужда от повече пари, а от повече потребителско търсене. И ето, хората посочват именно това като, ако щете, нов канал, чрез който може да се рестартира японската икономика.

Така че, очакваме изявлението утре, а за сега това са известните подробности.

А какво става с плановете за повишаване на данъка върху продажбите през април 2017? Замразени ли са или се очаква да бъдат замразени?

Очакваме това да бъде сред основните теми за пазарите, защото в петък Шиндзо Абе заяви пред парламента, че планът за това увеличение остава в сила. Но случилото се през последните 48 часа, тези допитвания... След миг ще разгледаме и това допитване. Но тази сутрин в пресата писаха, че министър председателят обмисля отлагане на това повишение. Същото писа и вестник Yomiuri през миналата седмица – те се готвят да отложат повишението, дали с една или две години, зависи от състоянието на икономиката, разбира се.

Ето и другото проведено допитване, което всъщност ме изненада, защото процентът на хората против повишаването на данъка не е по-висок. Но все пак, две трети смятат идеята за лоша и не искат цените да се повишават.

Нека отново повторим, да изчакаме до утре, а и до 18 май, когато ще излезе доклада за БВП и те ще могат да определят размера и мащаба на тази нова сделка.

 

Последни новини
Още от Акценти