Китай дърпа услугите в Австралия нагоре

Туризмът и услугите се опитват да запълнят празнината след края на бума при суровините

Броят на китайските туристи, посещаващи Австралия. Снимка: Bloomberg.com Броят на китайските туристи, посещаващи Австралия. Снимка: Bloomberg.com

Пол Алън анализира секторите, които се опитват да запълнят пропастта след края на суровинния бум в Австралия.

 

Бумът в суровините, движен от Китай, очевидно забавя темп, но изглежда, че търсенето в Китай за други австралийски продукти се увеличава.

 

Точно така, Ивон. Виждаме оживление при много износни стоки, включително при говеждото, витамините, сухото мляко е много добре познато също, а колегите ми днес подготвиха много графики. Сега, нека да погледнем само 3, за да не се изморим от тях.

 

Ако погледнете броя на туристите, които са посетили Австралия – той се увеличава стабилно и премина бариерата от 1 млн. през 2015 г., което е рекордно ниво, а според самите китайци – не след дълго пристигащите от Китай ще започнат да надхвърлят тези от Хонконг. А и те обичат да харчат, когато дойдат тук. Китайските туристи са похарчили $ 5,7 млрд. през 2014 г. А тук не говорим само за китайски туристи в Австралия. Ако погледнем втората графика, ще видим, че все повече китайци идват да учат тук, а броят стабилно се увеличава, като броят на записалите се тази година достигна 93 хил. Чуждестранните студенти тук са много популярни, тъй като те плащат пълната такса за курса, в сравнение с ползващите студентски кредити. Пазарът на имоти също се радва да ги приеме, защото голям брой от тези студенти в крайна сметка купуват апартамент тук, благодарение на богатите си родители.

 

Струва си да се каже, че нито туризма, нито образованието успяват да запълнят зейналата пропаст след минодобивния бум, но всичко това помага, особено в съчетание с по-слабия австралийски долар, Ивон.

 

Изглежда, че нещата явно се развиват. По-слабият австралийски долар, както и търсенето от Китай – как те помагат що се отнася до услугите?

 

Да, услугите също преживяват подем, а ако погледнем третата ни графика, където ще видим приноса в БВП – първо на добива на желязна руда, а втората линия е на услугите – ако се върнем преди 4 години, то услугите бяха в тежест на австралийската икономика, като свлиха половин процент от БВП. Сега те носят половин процент отгоре, като в същото време не достигат нивото на износ на суровините в разгара на бума. Определено, този подем се оценява високо от Австралийската резервна банка и правителството, като и двете вложиха много усилия за диверсифицирането на австралийската икономика.

 

Последни новини
Още от Акценти