Борсата в Мианмар започна търговия

Коментар на Джулиет Сали от Bloomberg

Водещата от Bloomberg Джулиет Сали снимка: Bloomberg TV Bulgaria Водещата от Bloomberg Джулиет Сали снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Добро утро, Ивон. Всъщност изобщо няма избор, но със сигурност фактът, че видяхме цената на единствената компания на борсата на Мианмар в Янгон да достига до дневния лимит от 19% показва колко голям е апетитът към борсата, след като началото ѝ се забави с повече от 20 години. Това е и началото на борсата в Янгон в петък. Забавянето беше причинено от азиатската финансова криза, след това и военното правителство, както и не дотам развитата финансова система в страната.

Акцията, която първа започна търговията си се казва „First Myanmar“, тя е инвеститорска компания и е собственост на бизнесмена Сергей Пун. Тя се повиши до дневния лимит от 19% и достигна 31 000 кият. Повече от 112 000 акции смениха собствениците си, което показва големия апетит към борсата в Мианмар.

Очакваме още 6 компании да започнат търговия на борсата, включително две финансови компании Myanmar Citizens Bank и Myanmar Talawa. Общо 6 компании получиха одобрение за борсова търговия.

Искам да ви покажа и тази графика на терминала на Bloomberg. Тя ви показва БВП на глава от населението. Това са CLMV страните – Камбоджа, Лаос, Виетнам и Мианмар.

Виетнам води по отношение на своето БВП. Лилавата линия е Лаос, но бялата линия е Мианмар и виждате, че тя е доста близко до втората в класацията Лаос. В момента, то е на ниво 5164 щатски долара, така че виждаме, че тя скъсява разстоянието. Другото важно нещо е 2/3 от 53 милионното население на страната живеят в бедност и селскостопански региони, така че там има огромни възможности за развитие и начало на финансовата система.

Това, което видяхме в петък – единствената акция на борсата достигна максималното повишение от 19% и показа, че съществува сериозен апетит към фондовата борса в Мианмар, а ние ще продължим да следим търговията в страната през тази седмица. 

 

Последни новини
Още от Акценти