У. Коен: Трябва да избегнем конфликт с Китай

Бившият министър на отбраната na САЩ за атаките в Брюксел и за ситуацията в Южнокитайско море

Бившият министър на отбраната на САЩ, Уилям Коен. Снимка: bloomberg.com Бившият министър на отбраната на САЩ, Уилям Коен. Снимка: bloomberg.com

Бившият американски военен министър разговаря със Стивън Енгъл от Bloomberg

Първо, бих искал да ви попитам за Брюксел и за трагедията там. Как тя променя картината на сигурността и дори на отбраната по света?

 

Поне временно, ще видите засилване на мерките за сигурност по летищата и в градовете по света. За съжаление, в тях има тенденция за спад. Всичко започва с високо ниво на тревога, а след това, започваме да сваляме гарда. Това означава, че в дългосрочен план трябва да имаме много по-добро разузнаване, което значи по-добро събиране на информация. Ще означава повече компромиси с някои от мерките за опазване на личните данни в различни страни. Но в крайна сметка се нуждаем от по-добро разузнаване, за да проследяваме лицата, които замислят тези ужасни атаки.

 

Искам да ви върна към тази част на света. В момента се намираме край Южнокитайско море. Тук имаше известна ескалация на напрежението след засилването на позициите на Китай в повечето райони на Южнокитайско море. Съединените щати изпратиха самолетоносача Джон С. Стенис в района този месец, както и 4 от поддържащите го военни кораба. Как виждате да се променя стратегическия баланс тук? И колко опасна е тази ситуация?

 

Това е момент на напрежение, който трябва да ни притеснява. Има много разговори за капана на Тукидид. За да поясним, това е по разказа на един гръцки историк, които пише за Пелопонеската война, където имате една утвърдена сила, която вече е предизвиквана от една надигаща се сила. Може ли да се избегне конфликта? Има проучвания, които разглеждат последните 500 години. При тях са разгледани 16 случая на такова противопоставяне и 12 от тях са завършили с война между надигащата се сила и утвърдената сила. Затова, ние трябва да се опитаме да няма конфликт между Съединените щати и Китай. А това означава, че всяка страна трябва да разбере какво би се приело и какво не. Мисля, че китайците, що се отнася до създаването на изкуствени острови и разполагане на оръжия на тези острови, ще увеличат напрежението, защото САЩ ще продължат да твърдят, че това представлява потенциална намеса в правата на мореплаване.

 

Смятате ли, че коментарите, които идват от Пекин, представляват силата на икономиката на Китай или те имат реална военна сила, изразяваща се в тяхната нова ракета - „убиец на самолетоносачи“ - DF 21D. Как бихте оценили военните им способности?

 

Китай е икономическа сила и тя ще бъде военна сила – със сигурност регионална сила, а възможно и повече от това. Ето защо трябва да сме притеснени, може ли тази сила, заедно с растежа ѝ да бъде интегрирана в режима на международното право. Това ще бъде предизвикателство, защото напрежението ще се покачва, а то ще трябва да се разреши по дипломатически път. Има проблем, пред който е изправена Конвенцията за морското право на ООН, а решението ще се вземе вероятно в края на този месец, или следващия месец. Истинският въпрос е дали Китай ще го признае или не, но не само дали ще го признаят, а и какво ще направят по въпроса.

 

А какво ще кажете за Северна Корея? Време ли е вече да се признае Северна Корея като дефакто ядрена държава?

 

Не. Според мен, трябва да продължим да оказваме натиск върху Северна Корея, а Китай да окаже натиск, който ние не можем. Но в крайна сметка, ако те продължат да действат по начина, по който действа и досега, като изстрелват ракети, това ще постави под натиск правителствата на Южна Корея и САЩ да разположат нови системи за противоракетна отбрана, а това ще предизвика китайските интереси, но това ще стане, освен ако не върнем Ким Чен Ун обратно на масата за преговори и не му кажем да се отърве от ядрените оръжия.

 

Последни новини
Още от Акценти