Обстоен преглед на пазарите с Хауърд Уорд от Гамко

Коментар на портфолио мениджъра на световния фонда за растеж ГАМКО

Хауърд Уорд от Гамко с коментар на световните пазари на акции снимка: Bloomberg TV Bulgaria Хауърд Уорд от Гамко с коментар на световните пазари на акции снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Как променихте портфейла си от януари, какво направихте с него?

Купихме известно количество енергийни акции, където имахме съвсем малко изложение. В света на растежа, тези акции се превърнаха в много малка част от портфейлите. Те заемат около половин процент от индекса Ръсел 1000 на растежа, така че може да притежавате 1% енергийни акции и пак ще имате два пъти повече, от необходимото, а това изглежда малко глупаво. Но получихме възможността да купим енергийни акции, които поевтиняваха. Имаме 70% спад в цената на петрола от юни 2014, 75% по-малко нефтени платформи и няма как тази тенденция да не се обърне. Видяхме повишение от 40% скок в цената на петрола за последните 6-7 седмици и очакваме това да продължи.

Получаваме огромен отзвук, когато ни гостувате, просто защото говорите смислени неща. Нека ви кажа един цитат на Барук, приписвам го на Бернард Барук – продавай като е скъпо, купувай, като е евтино. А вие какво ще купите в края на март?

Вижте, тази година виждаме нещо като ротация на пазарите. Много от успешните играчи и тези, които заемат малко по-защитни позиции, които са спечелили много на пазара през последните години изостанаха от някои от по-разумните в икономическо отношение акции до този момент.

Мисля, че това малко се преекспонира в някои случаи. Част от тези акции имат много добър цикличен растеж и страхотни възможности за развитие през следващите няколко години.

Така че дали говорим за акции като Facebook, извинявам се, няма друга такава акция. Но ако говорим за Google или по-точно Alphabet, има само една такава акция. Ако вземем Amazon, дали ще бъдат онлайн услугите и или ритейл гигантът, няма еквивалент на пазара.

Добре, Франсин, ще прекръстим фонда на Хауърд на Фонда Монополи Уард.

Добре е, харесва ми!

Хауърд, нека оставим технологичните акции на страна. Споменахте три акции, които се справят добре, но какво да кажем за износителите, до колко са свързани с долара? Повишението свърши, не ще се повиши още малко, какво ще направи Данет Йелън? Това са износители, които в крайна сметка ще бъдат ударени или подпомогнати от по-скъпия или по-евтиния долар.

Това е страхотен въпрос. По отношение на на макроикономическо ниво износът заема 13% от БВП, така че той не е толкова голям фактор за БВП-то. Но тези производители-износители имат известен период на изчакване по отношение на печалбите си. Така че силният долар е много важен по отношение на нивата на печалбите, а той поскъпна с 20% за последните 2 години. Това предизвика сериозни насрещни ветрове по отношение на растежа на печалбите, както и слабост в икономиката.

Производственият сектор на практика изпадна в рецесия. Добрите новини са, че това изглежда е в миналото. Видяхме по-добри данни и от PMI индексите.

PMI индексът на Ричмънд показа много силни резултати.

Мислим, че забавеният ефект от ниските лихвени проценти и много евтините горива започва да се усеща, ще виждаме все по-добри данни и от производството. Доларът беше най-силен на 20 януари, когато отбеляза своя връх, точно когато петролът беше на дъното, а от тогава имахме 5% спад при долара. Сега започва да изглежда, че това 20% поскъпване през последните 2 години при долара, който в момента започва да поевтинява и ако видим ускорение на световния растеж, а това може да се очаква, имайки предвид дългия период на ниски лихви и евтин петрол, това ще ни подскаже за продължаващ спад при долара.

Когато световният растеж се забързва, доларът почти винаги поевтинява. 

 

Последни новини
Още от Акценти