Стабилните китайски пазари и паричната политика на Фед

Коментар на Йогеш Деван от Hassium Asset Management

снимка: Bloomberg TV Bulgaria снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Китайците казват, че няма да девалвират юана, вярвате ли им?

Предполагам, че няма да им се налага да го правят, защото и без това виждаме слабост при долара. Те вече девалвираха валутата си и това имаше сериозни последствия за икономиката на страната и ситуацията изглежда доста стабилна, след последните коментари от Китай.

Това, което трябва да запомним за Китай е, растежът там трябва да бъде финансиран, той не е безплатен. И обикновено е финансиран от фискални разходи, което се повишава и банково кредитиране. Току-що научихме, че то ще бъде възобновено, държавното кредитиране – също.

Всичко това са позитивни новини за вътрешната икономика, която преминава от икономика водена от износа до такава, водена от вътрешното потребление.

Вашето предположение е, че китайците няма да имат нужда от девалвация, защото доларът ще остане евтин, така ли?

Да, според нас, доларът ще отслабне значително през следващите 12 месеца и това ще помогне на Китай.

През последните няколко дни, пазарът се върти около едно и също мнение, слуша Фед и започват да приемат, че не можем да имаме всички повишения през тази година. Вашата прогноза е за нула повишения в момента. Доларът започна да се повишава, от Goldman Sachs казаха, че Фед не трябва да се притеснява за дефлационните ефекти от по-силния долар, защото до голяма те вече са налице. Това прочиства пътя пред Фед, за да започне да вдига лихвите.

Ако сгрешите в прогнозата си за долара, колко от това, което казахте, ще започне да се разпада?

Мисля, че ще започне да се разпада, ако доларът поскъпне значително, защото това ще окаже влияние върху суровините, цените на петрола и световния растеж. А той е сравнително стабилен на ниво 2,4% , заедно с този на САЩ, който е на същото ниво. Това, което трябва да оценим е, че през декември, пазарът очакваше 4 вдигания, а сега имаме 40% шанс да видим едно повишение до края на годината.

Мисля, че е малко по-висок.

Може през последните няколко дни да се е увеличил. Нека видим графиката

Ще покажем и графиката. Но нека приемем, че ще видим едно повишение. Дали то ще бъде достатъчно за...

Едно е достатъчно и е уместно, а и е възможно да се случи при този пазар. Но идеята за 2 или 3 вдигания през тази година, започвайки с април наистина е неоснователна.

Април изглежда малко вероятен със само 6% шанс, но достигаме 70% до края на годината.

Да, това е малко по-високо след агресивните коментари на някои от членовете на Фед.

А и доларът спадна леко.

Да, но предполагам, че на пазара има известно притеснение особено след събитията от Брюксел през последните няколко дни. 

 

Последни новини
Още от Акценти