Трябва ли пазарите да предвидят търговска война?

Ейдриън Моуът, стратег в JPMorgan Chase пред Bloomberg

Каква смятате, че ще е реакцията спрямо терористичните атаки? Няма съмнение, че ще има и още такива. 

Мисля, че реакцията трябва да е на съчувствие към засегнатите семейства, вместо да предвиждаме макроикономическите последствия. За нещастие, това е огромна човешка трагедия.

Но атаките могат да дадат ход на макроикономическа реакция в светлината на политическия консерватизъм, все по-силните гласове в негова полза от страна на републиканския кандидат Доналд Тръмп, във Франция – Мари Льо Пен и в други европейски държави, говорим и за Brexit… Всичко това може да повлияе на събитията в цял свят.

Би могло, но би могло и да накара хората да се замислят повече за хуманитарната страна на въпроса. В Европа има криза с бежанците, която политиците експлоатират в своя полза и това е нещо, което избирателите трябва да отхвърлят, вместо да приветстват. Нещата могат да се развият противоположно на настоящата тенденция.

Взимат ли предвид пазарите тектоничните размествания в политическите пластове?

В момента не взимаме предвид търговската война, която е възможна, ако Тръмп превърне в реалност реториката, която ползва.

А не трябва ли да го направите, тогава?

Е, все още има време до избирането на президента, а господин Тръмп изглежда е доста гъвкав спрямо собствените си думи и ако той стане кандидатът на Републиканците, вероятно ще промени възгледите си по-близо до центъра. Да изчакаме и да видим.

Значи, азиатските инвеститори не се фокусират над това, европейските инвеститори също... над какво трябва да се съсредоточат? Какво би могло да задвижи пазарите?

Друга причина, поради която не се фокусираме над търговията е, че тя беше ужасна през последните две години. Виждаме спад във вноса в Япония и Европа с почти 20% в долари, миналата година вносът в Китай намаля с 14%, а днес този процент достига 16. Така че, дори да има търговска война, ние вече сме принудени да се справяме с много слаба търговия. Това, над което трябва да се съсредоточим сега в Азия са валутните пазари. Идва края на бичия пазар за долара и за нашия регион това е много привлекателно. Наблюдаваме някои валути като малайзийският рингит и индонезийската рупия да се възстановяват много добре, турската лира и бразилският реал се представят много силно. Това привлича силно вниманието на инвеститорите в държавни ценни книжа, които виждат покачването на доходността и в региона наблюдаваме навлизането точно на такива инвестиции. А през последните три седмици наблюдаваме и прилив на инвестициите в акции.

 

Последни новини
Още от Акценти