Полицията залови основния заподозрян за атентатите в Брюксел

Няколко мнения за тероризма и ефектите му върху обществото, икономиката и политиката

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Райън Чилкот – Bloomberg News:

Белгийската полиция залови човека, който според тях е замислил атаката тук в Брюксел. Да припомним – поне 31 души бяха убити тук по време на тези атаки вчера. Това бяха най-опустошителните атаки изобщо в историята на Белгия. Той е на 24 г., а което е особено важно – свързан е с атаките в Париж. Полицията го е издирвала от доста време.

 

Ави Навама – мъж, основател на SQR Group:

За съжаление, никога няма 100% сигурност. Това означава, че когато кръговете на разузнаването се провалят трябва да се предприемат други мерки и план за справяне, за да има друга линия на отбрана, преди да дойдат до някое гъсто населено място. Когато оценяваме мерките, ние гледаме вероятността и възможния ефект.

 

Инга Бийл – ГИД на Lloyds of London, жена:

Ние сме тук, за да осигурим защита, когато нещата се объркат. Тероризмът е един от тясно специализираните сектори на бизнеса и, за голямо съжаление, виждаме увеличение на търсенето – не само за тероризъм, но също и за всякакъв вид нови рискове, които се появяват. Изкуствено създадени рискове, защото имаме кибер-атаки и други подобни, а те се увеличават. Така че виждаме много повече търсене за специализирани застраховки.

 

Саймън Кенеди – Bloomberg News:

Дейвид Камерън се изказа през последните седмици и заяви, че оставането в ЕС ще направи Великобритания по-безопасна и по-силна. А нещо, като това, което стана вчера в Брюксел, поставя на изпитание това гледище. Определено, привържениците на „Брекзит“ могат да направят извода, че ако това се случва в Брюксел и в Париж, то може да стане и в Лондон.

 

Последни новини
Още от Съвет