Ще продължи ли натискът върху долара?

Джейн Фоли, главен валутен стратег в Rabobank

Джейн Фоли, старши валутен стратег в Rabobank снимка: Bloomberg TV Bulgaria Джейн Фоли, старши валутен стратег в Rabobank снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Политиката най-вероятно ще се отрази по същия начин на лирата, както се отразява и Brexit. Но ако се фокусираме върху долара, политическият риск все още не е отразен от пазарите, нали?

Не, все още не е. Но въпреки това е много интересно ако погледнем позицията на щатския долар, защото дългите позиции в долари намаляха значително. Ако погледнете данните от CFCT, те са намалели до...

Те са намалели с 80% от януари миналата година.

Да, точно така.

Те са намалели до нива, на които последно бяха през юни 2014 година. За мен това е много интересен период, защото по това време, ЕЦБ за първи път въведе отрицателните лихвени проценти и това беше много важно в тази валутна война. ЕЦБ възприе отрицателни лихви, което се отрази и на други централни банки в Европа. От своя страна, това причини притока на много спекулативни потоци към долара. Това намалява през последната година, след като пазарите се отказаха от идеята, че Фед може да вдигне лихвите по-агресивно и това понижи долара. Поради това мисля, че е по-малко вероятно той да спада още. Разбира се, това зависи от много фактори, имаме и политически риск, но дългите позиции при долара намаляха.

Можем ли да го свържем с водещата ни новина при валутите от тази сутрин? Това е графика от JP Morgan, която показва един мечи капан. Когато погледнете този срив при позициите от април и септември миналата година, виждате един скок...

Дългите позиции при долара са в синьо.

Да, залозите на силния долар са разбити и не остават много къси позиции на този пазар.

Точно така и въпреки че Фед беше миролюбив миналата седмица, те все пак са централна банка и се намират в цикъл на вдигане на лихвите. И въпреки настроенията на Фед, всички други също станаха по-миролюбиви. Така че ако ги сравняваме, те все още са най-агресивната централна банка.

А сега виждаме и агресивни коментари от миролюбивия гълъб. Просто за да го въведем в темата, президентът на Фед в Чикаго Чарлс Еванс каза, че две увеличения няма да бъдат толкова неоснователни,а той е човек, за който се смята, че по принцип е доста миролюбив.

Точно така, а преди 2 дни чухме и сравнително агресивни коментари от двама негласуващи членове. Така че все още изглежда, че Фед иска да предостави тази възможност, че повишение през юни все още е възможно. Може би пазарът леко избърза с...

Юни, а не април, така ли?

Коментарите от тази седмица предполагат, че повишаването през април е възможно, но това изглежда е твърде скоро. Въпреки това видяхме повишение на инфлацията.

Точно това имаме и тук, това са личните разходите на потребителите, това е измерителят. Моят въпрос към вас е, ако той се повиши, дали Йелън ще позволи тя да премине границата от 2%?

Тя може би подсказа, че е възможно, но само ако четем между редовете. Тя е много притеснена за безработните американци и видяхме, че безработицата в САЩ спадна, но все още има притеснения, че има неизползван капацитет на трудовия пазар. Все пак, заплатите не се покачиха значително и мислим, че тя би предпочела инфлацията да се покачи, отколкото да рискува и да покачи лихвите твърде рано, а също така не иска и доларът да поскъпне прекалено много. 

 

Последни новини
Още от Акценти