Пазарът усети връзката между Brexit и тероризма

Джонатан Бел от Stanhope Capital и Саймън Кенеди от Bloomberg

Министър председателят Джон Камерън критикува UKIP и други привърженици на Brexit заради направената връзка между събитията в Брюксел и решението, което трябва да вземе Великобритания през юни, но реакцията на пазарите ясно показа, че някои инвеститори виждат такава връзка.

Точно така. Лирата отбеляза спад и причината е, че участниците на пазара смятат, че събития като това в Брюксел повишават шанса за Brexit. Дейвид Камерън говори, че Великобритания е безопасна и силна държава, а после осъмваме с тези заглавия и това кара хората да се замислят дали той не иска да осъди опонентите си за това, че са се осмелили да направят тази очевидна връзка.

За съжаление, тези трагични събития настъпиха в най-лошия момент, когато ни остават точно три месеца до гласуването, а пресата прави връзка между имиграцията и липсата на контрол, която изглежда е налице в Брюксел по отношение на разузнаването. А това по думите на журналистите тук, минира представата за Европа.

Напълно съм съгласен. Министърът на труда и пенсиите подаде оставка в петък, а миналият месец той говори за връзката между масовата имиграция и как тя минира сигурността в Европа и как, на свой ред, ако Великобритания е част от тази група, то и тя е открита за подобни атаки. Знам, че кампанията срещу Brexit говори за това, че заедно сме по силни, особено когато имаме общо разузнаване, различни общи полицейски структури и това ни прави по-силни, но мнозина не мислят така.

Да поговорим от гледна точка на пазарите. Вие несъмнено сте следили събитията през вчерашния ден, каква е реакцията на валутните пазари? Това, което видяхме в Брюксел, повишава ли риска от Brexit в очите на инвеститорите?

Точно това заяви пазарът вчера. Изглежда имаме два аргумента: ако Brexit се случи, то лирата незабавно ще падне до около 1,30, после ще настъпи период на нестабилност докато се договаряме и тя ще падне още и може дори да достигне до 1,20, приблизително около тези нива и да се задържи на тях през следващите две години. Ако обаче, решим да останем в ЕС, то лирата се връща на 1,54, нивото ни от миналото лято. Така че, всеки път, когато има новина и тя накланя везната в едната или другата посока, това ще се отразява и на лирата.

Интересно, защото вчера имахме събеседници от Morgan Stanley и интересното е, че той каза че лирата няма да възстанови позициите си, изгубила е стабилност и дори да останем в ЕС, лирата е под натиск. А от гледна точка на глобалните пазари, FTSE е индекс на глобално базирани ценни книжа, че нещата са силно обвързани в перспектива.

Що се отнася до британския пазар на акции, изглежда Brexit няма да окаже особено влияние, защото ще имате слаба лира, която ще подпомага компаниите.

А, тогава икономистите ще кажат: „дайте да си организираме двоен Brexit! Дайте още!“

Всъщност това ще е от полза за пазара що се отнася до лирата. Дали ще е същото по отношение на долара, това е съвсем друг въпрос.

Освен тази връзка с пазарите, много въпроси се задават за стабилността на Европа. Това ли наистина е големият въпрос, който измества британския въпрос дали да останем в ЕС или не? Дали въпросите за Шенгенските граници, натиска, на който са подложени Меркел и другите заради отварянето на европейските граници не са по-важни?

Точно така е. Именно събития като тези от вчера карат европейците да си мислят, че дебата за Brexit е някакво странично занимание, някаква британска досада, с която само британците се забавляват в момент, когато имиграцията е очевиден проблем, въпросът за Шенген е изключително важен... Хората мислят за това казват: искаме това да се дискутира и да се търсят решения, а не да се занимаваме с британците. Ето още един проблем, с който трябва да се справи Дейвид Камерън независимо какъв ще е изхода, защото това ни засяга, независимо дали ще останем или не.

 

Последни новини
Още от Акценти