Новият Lamborghini Huracan Spyder

Тест-драйв на новия кабриолет на Lamborghini

Lamborghini Huracan Spyder, снимка: Bloomberg.com Lamborghini Huracan Spyder, снимка: Bloomberg.com

Автомобилният анализатор, Хана Елиът, разказва за впечатленията си зад волана на новия звяр, излязъл от заводите на италианската марка

 

Знам, че вече знаете всичко за Lamborghini като коли, затова направо ще скоча в детайлите. Lamborghini Huracan Spyder, модел 2016 г. е толкова изкусително и толкова страхотно.

 

Това е версията с падащ покрив за $267 000 на Huracan купе. Тя има същия В-образен 10 цилиндров двигател с мощност 602 к.с. със същото задвижване на всички колела. Максималната скорост е горе-долу същата: 323 км/ч, като от 0 до 100 км/ч се достига за 3,4 сек.

Различното е тръпката, която колата доставя. Този Huracan има падащ покрив, който се сваля за 18 сек. и го прави много по-вълнуващ за шофиране. А със сигурност ще ви се иска да шофирате това нещо. Няма занасяне по завоите, няма забавяне по склоновете, никакво колебание, когато натиснете газта. Аз карах този Spyder по магистралата край океана недалеч от Лос Анджелис, като преминах през трите му режима на шофиране, като използвах бутоните за смяна на предавките от невероятно усъвършенстваната 7-скоростна трансмисия. За съжаление, не се предлага опцията за ръчна скоростна кутия. Воланът е най-точният, който някога съм използвала. Едно движение с китката и потегляш. А спирачките са съвършени – няма отслабване и имаш пълен контрол.

Шофирането на тази кола е рядко удоволствие.

 

Това е Spyder версията на Huracan, която видях миналата година, а най-важното нещо, което Lamborghini искат да знаете е, че това е същата кола, което означава много за кабриолет. Но с този Spyder не жертвате нищо от представянето – максималната скорост е същата като на купето, не жертвате от пъргавостта, от управлението, боравенето с колата, представянето на спирачките. Всичко се усеща като съвсем същата кола за шофиране. Единствената разлика е, че сте на открито.

Колата е направена от супер-лека рама от сплав на алуминия с въглеродни влакна, която я държи до 1542 кг. Това е инженерен подвиг, който ѝ дава скорост и прецизност, но да ви предупредя. Това нещо почти ляга на паважа. Има повдигащ комплект, който добавя около 5 см над земята, но преминаването през легналите полицаи по пътя почти ми докара язва. Няма задни седалки и място за главата, когато вдигнете сгъваемия покрив. Обожавам минималистичния интериор с подобните на самолетна кабина бутони, с оцветения в червено бутон за старт на двигателя и извитото табло, но не всеки ще мисли така. Седалките не се настройват допълнително, а поставката за чаша се доплаща. Може да изберете прозрачен капак за двигателя, специални джанти, пакет от въглеродни влакна и цяла палитра от цветове за огромните керамични спирачни дискове. Вярно е – тази кола изглежда удивително. И може би е най-любимото ми съвременно Lamborghini досега.

 

Ако включите светодиодните му фарове, то изглежда като чудовище, което лети към вас с бясна скорост. Само, внимавайте за дупките по пътя.

 

Последни новини
Още от Акценти