Google ускорява експанзията си в облачните технологии

"Не приемаме достатъчно сериозно корпоративните си клиенти."

Снимка: Michael Short/Bloomberg Снимка: Michael Short/Bloomberg

Дайан Грийни е новият шеф, който отговаря за облачните технологии в Google. На срещата на служителите в Лас Вегас, тя отправи един доста обезпокоителен призив: не приемаме достатъчно сериозно корпоративните си клиенти, а трябва да продаваме по-настървено, да сме по-гладни и по-малко доволни.

Това е доста необичайно мислене в компания като Google, чието любимо дете винаги са били технологиите, а не продажбите и маркетинга. Но явно моментът за необичайно мислене е назрял. Google е на трето място в облачните технологии, които са все по-популярен начин компаниите да ръководят своите IT оперции. Това е бизнес за 20 милиарда долара годишно като прогнозите са той да отбележи ръст от 35% през следващата година.

За да се изкатери в класацията, дъщерната компания на Alphabet Inc. масирано ще разшири мрежата си от центрове за данни – един ход, който напълно се вписва в склонността на Google да разчита на технологичните решения за справяне с предизвикателствата.

Но Грийни предприема и стратегически ходове, които не са част от обичайния арсенал на Google. Компанията работи върху инстументариум, който да ѝ помогне да разшири базата си от корпоративни потребители, така че да бъдат обхванати и клиенти, които не са толкова напреднали технически. В момента компанията се е прицелила в продажбите и популяризирането на тези нови продукти.

„Вече имаше приет достатъчно ясен план и в момента аз просто обединявам хората, за да се запознаят всички с това, което правим,“ заяви Грийни, която е и в управата на Alphabet. „Облачните технологии са революция, която може да с е сравни с индустриалната революция и е невероятно забавно да си част от всичко това.“

След като в края на 90-те и началото на 2000 Google на практика изобрети облака за ползване от компанията, Amazon.com Inc. беше оставена да предложи идеята като услуга, която другите компании могат да ползват под наем. Така се появи Amazon Web Services, поделението, която направи почти 8 милиарда долара от продажби през 2015 и се превърна в лидер в облачните технологии и изпревари Microsoft Corp. и Google.

През ноември, Google назначиха Грийни, за да промени това. В Силициевата долина тя е легендарния съосновател на VMware Inc, която внедри технологията наречена виртуализация в центровете за данни на повечето големи компании. Виртуализацията позволява на един сървър да върши работата на много сървъри – ценна способност, която прави възможна работата на Amazon Web Services. Когато през 2008, тя е уволнена и излиза от борда на директорите на VMware, за един ден компанията изгубва почти четвърт от стойността си.

През предстоящите месеци, Google ще открие два нови облачни региона в Орегон и Япония, за центрове за данни натъпкани с компютри и софтуер, които клиентите ще могат да наемат през интернет. Още десет ще бъдат открити през следващите 12 до 18 месеца под формата или на изградено оборудване отдавано под наем на други доставчици или като центрове експлоатирани от Google.

„Знаем каква е рецептата,“ заяви Урс Холцле, новият технически гуру на Грийни, който повече от 10 години управлява инфраструктурата на Google. „Трябва само да я приложим навсякъде.“

Google се нуждае от повече характеристики, които обичайно се търсят от корпоративните клиенти като съвместимост, съответствие и защита, смята още Холцле.

„Това са съвсем нормални изисквания от страна на нашите потребители и ние ще им ги предоставим незабавно,“ каза Грийни.

Последни новини
Още от Акценти