Глобализацията на китайското модерно изкуство

Репортаж на Шери Ан от Bloomberg

Художникът Юе Миндзюн се смее пред картината си от 2006 "Видени в тревната страна" "Photographer: Lucas Schifres/Bloomberg News. Художникът Юе Миндзюн се смее пред картината си от 2006 "Видени в тревната страна" "Photographer: Lucas Schifres/Bloomberg News.

Това е най-голямата колекция от китайско модерно изкуство и за първи път се показва пред публика в Хонконг.

Въпреки целия шум около тази изложба, модерното изкуство остава най-слабо развитият сектор в Китай. Според данни на Artnet, то допринася със само 6% към продажбите от търгове на континента, което го прави една от най-малките категории.

Допълнителен натиск върху пазара оказва и забавянето в световната икономика.

Преди 2-3 години, повечето от колекционерите в Китай искаха да говорят единствено за колекции на артисти, родени след 1980, но сега всичко това приключи. Сега те предпочитат художници от по-ранен период, или доста по-известни такива. Мисля, че по този начин те се чувстват по-сигурни.

Това е удар за новото поколение от китайски творци, насочени към целия свят, които намаляват изоставането си от запада.

През последните 10 години, хората критикуваха китайското модерно изкуство и го наричаха комерсиално, сега наблюдаваме промяна. Виждаме едно ново поколение, което не се е обучавало в Китай, а в Ню Йорк.

Докато китайците се опитват да разберат новата си реалност, това се отразява и в изкуството им.

Авторът на това произведение ми каза, че то изразява чувствата му към бързите промени в Китай, докато става все по-отворен към света. Това е ключов елемент при много от модерните творци, които се опитват да разчупят задръжките на официалната реч и си върнат свободата на изразяване.

Цю Дешу, който е един от по-утвърдените художници помага за формирането на сцената на континента повече от 30 години. Той казва, че глобализацията на китайското изкуство е неизбежна.

Интернационализацията е една тенденция, така че нормално нещата да бъдат малко по-различни от нормалната култура. Понякога трябва да направим една стъпка напред и две назад, за да оценим модерното изкуство. В момента се движим напред и все още не е дошло времето да се отдръпнем назад и да помислим.

И въпреки че китайските колекционери странят от младите художници, пазарът получава подкрепа от по-силно западно търсене. Според Artnet, в чужбина, китайското модерно изкуство е привлякло най-висока цена в сравнение с други колекционерски категории.

За новините на Bloomberg Хонконг, Шери Ан. 

 

Последни новини
Още от Акценти