Достатъчно добър ли е новият iPhone за развиващите се пазари

Коментар на Дейвид Стъбс пазарен стратег в JP Morgan

Дейвид Стъбс, пазарен анализатор в JM Morgan снимка: Bloomberg TV Bulgaria Дейвид Стъбс, пазарен анализатор в JM Morgan снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Apple залагат много на тези премиери, те насочват вниманието, но какво мислите за по-общата картина?

Ако погледнете Apple има две неща, от които се притесняват пазарите. Силата на ценообразуването в този свят на ниска инфлация, нисък номинален растеж, и ликвидността.

Разбирате защо това е проблем за много от трейдърите, които имат голямо количество пари в брой и те са основна част от много портфейли.

Аз все още харесвам посоката, в която се е насочил технологичният сектор по няколко причини. Първо, че той се опира на силата на потребителя, и може би е централен за икономиките и пазарите в целия свят. Освен това, ако има засилване в бизнес разходите, които имат за цел да се справят с проблема с производителността, който наистина е сериозен. Разходите трябва да премахнат нуждата от допълнителен труд с увеличаването на заплатите.

Технологията се опира на тези две неща, така че мисля, че това е едно добро място.

Мислите ли, че има нещо значимо, когато видите компания като Apple? Написахме доста обширна статия в Gadfly за премиум сегмента. Apple печелят 90% от приходите в индустрията. 90% от рентабилността при смартфоните. Но те правят важна стъпка към това да променят посоката на ценообразуването. Достигнахме ли точката на насищане, или сме изправени пред момента на еволюция в сектора на акции с най-голяма стойност?

В този момент имаме основание и за меча и бича позиция. За компания като Apple, която може би е най-влиятелната марка в света... а знаем какво ви позволява това влияние – да продавате с голям марж, защото хората са готови да платят. Ето от къде идват 90% рентабилност.

Не става въпрос толкова за печалбата, колкото за маржа поне вътрешно за компанията. Мисля, че Apple ще се сблъскат с проблема с големия брой, затова е важно бързо да постигнат този голям брой и след това ще продължат напред. Ето защо според мен те поемат известен риск.

Те представиха модела 5с с многото цветове, но той беше по-скоро провал. Те са премиум марка, а сега ни дават по-евтина версия.

Те намалиха цената и на своя часовник, а правят и mini iPad. Вижте, не знам дали това е момент на отчаяние или опит да се харесат на китайския пазар, който е толкова огромен. Мисля, че размерът на този пазар изумява всички.

Тим Кълпан, който е наш кореспондент в Тайван, той отразява историята и написа страхотна статия за Gadfly по Bloomberg, в която казва, че новият iPhone ще бъде по-добър от 5с в Китай. Една от причините е, че моделът не е представян като по-евтина версия за Китай, а премиера по средата на цикъла, която все пак успява да надгради спрямо възможностите на предишния модел. Така че усещането е различно – може да харчите по-малко пари, но със сигурност не получавате по-малко за парите си, това е посланието му.

Как оценявате технологичния сектор в момента, ако го харесвате, от какво бихте се отказали в негова полза?

За мен големият въпрос е накъде се движат финансовите показатели. Те имаха труден период, но колкото повече ги наблюдавам, си мисля, че те преминават към по-сигурна доходност в един свят, в който свободните парични потоци ще имат централно значение за в бъдеще.

Трябва да кажа, че някои от компаниите за комунални услуги изглеждат малко несигурни на тези нива. Мисля, че повечето действия, които видяхме от централните банки се отразяват в цените на доходността от облигации. Ето затова тези акции могат да бъдат уязвими.

Но по същото време мисля, че те заемат доста защитна позиция на този пазар, докато не преминем през няколкото сили, които го движат, като намаляването на производството, и по-малките инвестиции в енергийните пазари на световно ниво, заради спада на цените на петрола и последствията от този спад.

Прибавете и цикъл на запасите при някои от основните икономики и разбирам, защо хората биха искали да заемат малко по-защитна позиция в тази среда. 

 

Последни новини
Още от Акценти